26 januari 2017

Vlaamse pater in Syrië: westerse media zitten ernaast

De Vlaamse norbertijn Daniël Maes is niet mals voor de westerse berichtgeving over de burgeroorlog in Syrië.

Pater Daniel Maes © kro.nl

De Vlaamse norbertijn Daniël Maes (78), die in een zesde-eeuws klooster in Qara, een stadje 95 km ten noorden van Damascus, woont, beweert dat er weinig klopt van de westerse berichtgeving over de burgeroorlog in Syrië. Hij is ervan overtuigd dat de VS tot nu tot een kwalijke rol hebben gespeeld in het land. Hij verwacht dat de nieuwe president Donal Trump een andere koers gaat varen.

Er klopt niets van de voorstelling dat er een volksopstand plaats zou hebben tegen president Assad. Ik ben sinds 2010 in Qara en heb met eigen ogen gezien hoe agitatoren van buiten Syrië de protesten tegen de regering organiseerden en jongeren rekruteerden. Die beelden werden door Al Jazeera uitgezonden om de indruk te wekken dat hier een rebellie gaande was, zegt pater Maes. 

Daniël Maes wijst erop dat buitenlandse terroristen zowel in de soennitische als in de christelijke gemeenschappen moorden pleegden om religieuze en etnische tweespalt te zaaien onder de Syrische bevolking. Terwijl in mijn ervaring het Syrische volk juist heel eensgezind was.

Weet u dan niet dat de berichtgeving over Syrië de grootste medialeugen van deze tijd is?  Daniël Maes

Over Aleppo is pure onzin verkocht: het waren juist de rebellen die er plunderden en moorden. Denkt u dat het volk stom is? Denkt u dat die mensen gedwongen worden om te juichen voor Assad en Poetin? Het is de Amerikanen te doen om pijpleidingen en grondstoffen in deze regio en om het tegenwerken van Poetin.

En Daniël Maes voegt er nog aan toe: Ik ben blij met Trump. Hij ziet wat ieder normaal mens begrijpt: dat de VS moeten stoppen met het ondermijnen van landen die grondstoffen bezitten. Het streven naar een unipolaire wereld door de Amerikanen is het grootste probleem. En Trump begrijpt dat de radicale islam een groter gevaar is dan Rusland.

Bron: kro.nl/nieuws


Pater Daniel Maes © kro.nl

De Roerom, Postbus 90105, 5000 LA Tilburg | Tel. 013-545 58 00 | banken: ING  ---->  NL89 INGB 0003 4065 13

ABN ---->  NL28 ABNA 0264 8199 50 | redactie@deroerom.nl | siteproductie: SiteCan Hilversum