Reliekenverering op afstand

Afgelopen weekeinde organiseerden de Franse dominicanen de ‘eerste digitale verering in de geschiedenis’: na het feest van St. Thomas van Aquino (28 januari) werden relieken van de heilige vereerd in de Notre Dame in Parijs en via het internet.

De relieken van Thomas stonden centraal in de viering in de kathedraal van Parijs. De viering, het slot van drie dagen viering van het jubileum in Parijs, werd uitgezonden op de Franse televisie. Mensen konden ook via een live-verbinding op YouTube (via hetYouTube-kanaal van de Orde) de relieken vereren. Beelden van de reliekschrijn werden afgewisseld met citaten en muziek.

iveneration2016-livestream

Beeld van de livestream afgelopen weekend. Klik op de afbeelding voor het YouTube-kanaal van de Orde.

Via Facebook, Twitter en e-mail waren gebedsintenties binnengekomen, die geschikt waren tot een dominicaans wapen, op de grond vlak bij de relieken van de heilige. De intenties konden ingestuurd worden door bijvoorbeeld te twitteren met de hashtag #iveneration.

iveneration2016

Voorganger in de Eucharistieviering was de Tsjechische kardinaal Duka, dominicaan en aartsbisschop van Praag. Ook waren er dit weekeinde lezingen van teksten van pater Lacordaire, de 19e-eeuwse dominicaan die de Franse provincie heroprichtte, een toespraak van magister-generaal Bruno Cadoré o.p. en een documentaire over Dominicus.

iveneration2016-detail

Bronnen onder meer: op.org en ecldf.net

Klik hier voor de jubileumsite van de Orde en hier voor de jubileumsite van de Orde in Nederland

 

bron: Nieuwsbrief Dominicanen

 

 

Niet gecategoriseerd