keer u niet af lijdensmeditatie

recensie

“Keer u niet af” – Lijdensmeditatie van Erik Borgman

‘Door het lijden. Meditaties bij de kruisweg’  is een meditatieboekje voor persoonlijke of gezamenlijke voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen. De tekst, geschreven door hoogleraar theologie Erik Borgman, is een lijdensmeditatie die geloof en wereld met elkaar verbindt. Een aanrader.

Door Theo van de Kerkhof

Een kruisweg is een vast gegeven in de katholieke traditie. In veertien scènes (staties) worden de laatste uren van het leven van Jezus van Nazaret belicht. In vrijwel iedere katholieke kerk is een kruisweg te vinden in de vorm van afbeeldingen of reliëfs. De meditaties van Erik Borgman zijn samengebracht in een boekje van 40 pagina’s. Na een inleiding krijgt iedere statie een afbeelding uit de christelijke iconografie, variërend van klassieke schilderkunst tot twintigste-eeuws expressionisme en graffiti. Bij iedere statie biedt de auteur een korte overweging met daarnaast een gebed.

De inleiding verwoordt bondig de christelijke grondovertuiging:

“In Jezus, door christenen beschouwd als Gods icoon (Kolossenzen 1, 15), daalt God af, wordt mens onder de mensen … Vrijwillig deelt Jezus het lot dat ontelbaren wordt opgedrongen als Hij gevangen wordt genomen, wordt bespot en gemarteld, wordt gedood.
Jezus’ leven loopt vast en gaat roemloos ten onder, maar christenen geloven dat dit niet het failliet toont van waarheid en goedheid. Integendeel. Zijn solidariteit zonder reserve is het definitieve begin van de volle doorbraak van waarheid en goedheid.”

Het christelijk geloof geldt als een blijde boodschap, een bron van bemoediging. Niettemin heeft het een bijzonder scherp oog voor de dieptepunten, het lijden in het leven. Juist op die pijnpunten ziet het geloof iets essentieels gebeuren. Waar wij mensen de neiging hebben ons af te wenden van het lijden van onszelf en anderen, juist daar keert God zich niet af, zo houdt het geloof vol. God blijft bij de lijdenden. “Zelfs als zij niets meer hebben, dan hebben zij zijn liefde nog. Zelfs als zij niets meer zijn, woont Hij in dat niets.”

Daarin zit een aanwijzing: “Er zijn, zoals God er is. In alle troosteloosheid, die er niet door verdwijnt of zelfs maar minder wordt, is dit ware troost.”

lees de volledige recensie op www. de bezieling.nl