Ter voorbereiding van Glascow

Ter voorbereiding van “Glascow”

Aartsbisschop Paul Richard Gallagher, de secretaris voor de relaties met andere staten van de Heilige Stoel, heeft in Rome het initiatief van het Vaticaan gepresenteerd voor de conferentie Geloof en Wetenschap.
De bijeenkomst brengt op 3 oktober 2021, op initiatief van de Italiaanse en de Britse ambassadeurs bij de Heilige Stoel en met de steun van het Vaticaan, religieuze leiders en wetenschappers uit de hele wereld samen in met het uitzicht op de Klimaatconferentie in Glasgow.

De bijeenkomst geeft een aanzet tot een bezinning over onze relatie met de natuur te midden van een cultuur van onverschilligheid, stelde mgr. Gallagher. Wij zullen ons buigen over vragen als: Welk leven willen we de komende jaren leiden? Welke wereld willen we de komende generaties en decennia nalaten aan toekomstige generaties? Het zijn vragen die nauw verband houden met de zorg voor de planeet en oplossingen om de klimaatverandering aan te pakken.

Alles is met elkaar verbonden en om deze reden is er bij de Heilige Stoel nooit enige twijfel geweest om zich bij dit initiatief aan te sluiten en zijn bijdrage te leveren. Milieukwesties en de milieucrisis gaan ons zeer te harte en met de encycliek Laudato si’ en vele andere initiatieven hebben wij al een belangrijke bijdrage geleverd op dit gebied. Bovendien bestaat er een grote gevoeligheid voor deze thematiek in de hele Kerk en in de wereld. 

Mgr. Gallagher deelde mee dat er al een 40-tal religieuze leiders uit de hele wereld hun aanwezigheid hebben toegezegd. Hij herinnerde eraan dat geloof en wetenschap in het verleden vaak tegen elkaar werden uitgespeeld. Nu merken wij door de milieukwesties beide thema’s weer bij elkaar worden gebracht en met elkaar worden verbonden.

lees ook het uitvoerige bericht van Vaticannews hierover

Bron: Vaticannews.va