Huis voor zingeving in Moergestel

door Paul Spapens

Het Huis voor Zingeving, gevestigd in de aula van Huize Nieuwenhof, Kloosterdreef 4 te Moergestel, wordt woensdag 23 september om 19.00 uur geopend. Ds. Klaas Hendrikse spreekt die avond over zijn geruchtmakende boek Geloven in een God die niet bestaat.

Het is letterlijk een huis, een plek voor iedereen, om elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te worden, te werken aan bewustwording’ omschrijft leanne Ketelaars het Huis voor Zingeving. Namens de Moergestelse parochie St.Jans Onthoofding heeft deze Moergestelse theologe haar idee geconcretiseerd en verder uitgewerkt tot het Huis voor Zingeving. Over doel en opzet daarvan zegt ze: ‘Het Huis voor Zingeving wil verbindingen leggen tussen mensen die zich afvragen wat de zin van het leven of van de grote gebeurtenissen in het leven is. Door middel van een proces van bewustwording werken we aan onszelf en daarmee aan een betere wereld.

Bijzonder

Er is binnen het project Huis voor Zingeving gekozen voor een combinatie van spiritualiteit en religie. Dit komt weinig voor. ‘Bestaande initiatieven zijn óf gericht op spiritualiteit óf op religie’, zegt Jeanne Ketelaars ‘Een mix van beide aanbieden is heel bijzonder: Al even bijzonder is het dat een parochie deze nieuwe weg wil opgaan en de ontwikkeling van het Huis voor Zingeving mogelijk heeft gemaakt. Het project staat overigens helemaal op zichzelf. De religieuze component wordt aangeboden los van welke religie dan ook.

Behoefte aan bezinning

De parochie heeft een werkgroep in het leven geroepen, die onder leiding van Jeanne Ketelaars het Huis voor Zingeving verder inhoud en vorm gaat geven. ‘De Moergestelse parochie wil zich door middel van het Huis voor Zingeving profileren als een open parochie waar men op eigentijdse wijze naar ‘ruimte’ zoekt en waar plaats is voor iedereen. Meer dan ooit is er op dit moment behoefte aan bezinning, die veel mensen niet meer in de kerk vinden. Vandaar dit initiatief om elkaar in het Huis voor Zingeving te ontmoeten.

Regionaal

Vanaf de opening eind september hoopt het Huis voor Zingeving haar doel te bereiken door middel van een rijk opgetuigd programma. Veel wordt in het werk gesteld om geïnteresseerden van het bestaan van dit nieuwe project op de hoogte te brengen. In Moergestel bijvoorbeeld wordt binnenkort huis-aan-huis een folder bezorgd en er wordt een website voorbereid. Het Huis voor Zingeving richt zich overigens op een grotere regio. Daartoe behoren onder meer plaatsen als Hilvarenbeek, Oisterwijk, Haaren, Oirschot en niet in de laatste plaats Tilburg.

De opening is op 23 september 2009

 

 

Niet gecategoriseerd