Afscheid van Peter Denneman, Mediapastoraat gereorganiseerd – update

 

Gisteren, op 3 januari, heeft Peter Denneman afscheid genomen als mediapastor. Een zeer druk bezochte viering, die ook door het RKK werd uitgezonden, markeerde het einde van een periode van 16 jaar waarin Peter Denneman als mediapastor heeft gefunctioneerd. Hij begon met dit werk in de parochie van Lelystad, vervolgens in Soesterberg (het Cenakel) en tot slot kwamen de uitzendingen uit de Nicolaasbasiliek in IJsselstein (Utr).

Tijdens een druk bezochte receptie werd veel waardering en dank uitgesproken voor de betrokken wijze waarop Peter Denneman in al die jaren het gezicht van de kerk was, dat via de media de huiskamer binnenkwam. Dank zij die media wist Peter een nabij gezicht van de kerk te representeren mede door zijn verzorgde en concrete verkondiging.
Onder de aanwezigen merkten we, naast veel collega’s uit de omroepwereld en parochianen uit IJsselstijn o.a. op: John Bernard, de gedelegeerd voorzitter van de parochie Franciscus Xaverius, Ben Verberne, oud-mediapastor, Bart Verreijt, pastor-emeritus en oud-omroeppastorvan ‘t Zand en Leo Fijen hoofd van de godsdienstige uitzendingen van het RKK.

Met het vertrek van Denneman, die binnenkort 65 jaar wordt, zal ook het mediapastoraat uit IJsselstein vertrekken. De bisschoppenconferentie heeft besloten dat er een einde komt aan de situatie dat de kerkelijke verantwoordelijkheid voor de uitzending van de vieringen uitsluitend bij het aartsbisdom ligt. Die zal voortaan liggen bij het bisdom waar de viering vandaan komt. De benaming Mediapastoraat zal, zoals blijkt uit de begeleidende tekstboekjes, vervangen worden door de titel: “Katholiek Nederland kerkt in …..”. Voortaan zal de viering komen uit telkens een ander bisdom. De beurten zullen evenredig over de bisdommen worden verdeeld en per bisdom uit een vaste kerk komen. Eens per jaar zal ook betreffende bisschop voorgaan. Kijkers hebben gedurende één uur de gelegenheid om na de viering telefonisch contact te zoeken met de parochie.

U kunt een interview met pastor Denneman zien op katholieknederland.nl. Daar kunt u ook deze laatste viering nog eens bekijken.

In feite komt hiermee een einde aan de traditie die begon in 1974 toen KRO, RKK en een parochie (‘t Zand in Amersfoort) gezamenlijk het initiatief namen tot een vorm van pastoraat via de media. De vieringen van de eucharistie waren daarbij de meest opvallende uitzendingen, maar daarnaast werden tal van pastorale initiatieven ontplooit op radio en televisie. O.a het radioprogramma ‘Postbus 900’ dat ongeveer 15 jaar werd uitgezonden, regelmatige columns in het programmablad van de KRO, en activiteiten rond het thema ‘spiritualiteit.

Niet gecategoriseerd