Katholieke Kerk speelt grote rol in hulpverlening

foto: ©Reuters,  www.alertnet.org

Katholieken en hulpverlening
De katholieke kerk speelt een belangrijke rol in de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Haïti. In situaties als deze zijn katholieke organisaties voor hulpverlening bijna altijd al ter plekke omdat zij voortdurend aanwezig zijn in streken waar mensen in moeilijke omstandigheden leven. Dit heeft in noodsituaties grote voordelen: de hulpverlening komt onmiddellijk op gang en wordt gegeven door mensen die uitstekend op de hoogte zijn van de plaatselijke omstandigheden. In de laatste jaren hebben we herhaaldelijk gezien dat organisaties als Caritas Internationale, Cordaid, Kerk in Nood, Catholic Relief Services (Amerikaanse katholieken), Adveniat (Duitse katholieken) een grote rol spelen. Met de hulpverlening beginnen zij al terwijl de omvang van een ramp nog tot de wereld moet doordringen. In de coördinatie van deze hulp speelt ‘Cor Unum‘, de pauselijke raad voor humanitaire hulpverlening een belangrijke rol. De Nederlander mgr. Karel Kasteel is de secretaris van deze raad.

Amerikaanse katholieken
De Amerikaanse aartsbisschop Timothy Dolan (New York) leidt de internationale hulporganisatie van de Amerikaanse bisschoppen ‘ Catholic Relief Services’ (CRS). In een persconferentie deze week onderstreepte hij dat katholieke kerk zijn hulp niet parachuteert. “Wij zijn daar altijd, wij zijn ter plekke, we kennen het gebied, we hebben vrachtwagens en hebben voorraden”, zo zei de bisschop. De bisschop zei verder dat de Amerikaanse regering contact had opgenomen met zijn organisatie met de vraag: wat zou de Amerikaanse regering het beste kunnen doen?” Er is geen enkele organisatie ter wereld die dichter bij mensen is dan de katholieke kerk, we zijn altijd ter plaatse en klaar om aan te pakken”.

Coördinatie
De CRS werd gevraagd door Cor Unum, om de hulp op Haïti te coördineren voor de naar schatting 3,5 miljoen mensen die op een of andere manier getroffen werden door de aardbeving. CRS maakte onmiddellijk 5 miljoen dollar vrij voor de hulpverlening en opende ook een website voor communicatie en giften.
De paus werd over de situatie in Haïti onmiddellijk geïnformeerd door de apostolische nuntius, Aartsbisschop Bernardito Auzas. Hij overleefde de aardbeving. Zoals bekend is de aartsbisschop van Port-au-Prince en talrijke priesters wel omgekomen. In zijn audiëntie van afgelopen woensdag deed de Paus een beroep op alle mensen om vrijgevig te zijn voor onze broeders en zusters die in grote nood zijn en lijden.” Zij verdienen solidariteit en daadwerkelijke hulp van de internationale gemeenschap. De katholieke kerk geeft onmiddellijk hulp door haar hulpinstellingen ter plaatse en doet wat zij kan”.

Vaticaan
Het Vaticaan meldde afgelopen donderdag: “meer dan 300 hulpverleners zijn al actief in Haïti en hun ervaringen, deskundigheid en bronnen waar ze een beroep op kunnen doen, zullen een effectieve coördinatie mogelijk maken. De hulp moet overvloedig moeten zijn en concreet om de dringende nood van onze zusters en broeders in Haïti te ondersteunen”.

Nederlandse bisschoppen
De Nederlandse bisschoppen afgelopen donderdag de Nederlanders opgeroepen tot steun en gebed voor de mensen in Haïti. Op de televisie gisteravond konden we vaststellen dat Cordaid ook al ter plekke was. Zo werd al voor 50000 mensen voedsel distributie opgezet.

zie ook: de site van Cordaid

en de site van Catholic Relief Services

 

 

 

 

Niet gecategoriseerd