Nederlandse missionaris uit India uitgezet


De Nederlandse Mill Hill Missionaris, father Jim Borst – sinds 1963 de enige overgebleven missionaris in Kashmir – heeft te horen gekregen dat hij binnen drie weken India moet verlaten. 

Het bericht van het kantoor van Registratie van Buitenlanders  verzoekt de missionaris die reeds 47 jaar in India woont, het land voor eind juli te verlaten. 

Men heeft een systematische campagne van laster en terreur tegen de missionaris gevoerd. Zo hebben terroristen in 2003 tweemaal zijn school van de Goede Herder aangevallen, vertelt pater Paul op zijn blog www.cmpaul.wordpress.com! 

Enkele Moslims die in dezelfde buurt als die van de missionaris schooltjes leiden, hebben fel geageerd tegen de school van de Goede Herder. 

De onderliggende reden is dat hun scholen op geen enkele wijze kunnen concurreren met die van de missionaris. In een poging de missionaris het land uit te krijgen beschuldigen zij de school van het bekeren van plaatselijke moslims.  

Mill Hill Missionarissen hebben sinds 1891 pioniers werk verricht op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg in Jammu en Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een moslim meerderheid. 

Father Borst was voorheen directeur van St. Joseph School in Baramulla en Burn Hall School in Srinigar. De christelijk scholen worden zeer gewaardeerd in deze deelstaat waar christenen een zeer kleine minderheid vormen van minder dan één procent van de bevolking. 

De vroegere eerste minister Farooq Abdullah en zijn zoon en huidige eerste minister Omar Abdullah zijn beiden oud-leerlingen van deze scholen.

Deze uitzetting past in de sfeer van een groeiende spanning tussen moslims en christenen in de hele regio India- Pakistan.

Niet gecategoriseerd