Reliprofs – uitnodiging

Voor het eerst wordt op 1 december a.s. ‘Reliprofs’ gehouden, in ‘De Kamers’ in Amersfoort. ‘Reliprofs’  is bedoeld om ca. 100-150 professionals die werkzaam zijn op het brede terrein van religie en samenleving te informeren over belangrijke actuele zaken en nieuwe ontwikkelingen, te inspireren en goede mogelijkheden te bieden om te netwerken. Bij succes wordt Reliprofs volgend jaar opnieuw georganiseerd.

Wat gaat er precies gebeuren die dag? We beginnen met drie inspirerende bijdragen over individualisme versus gemeenschap, geld en spiritualiteit. Vervolgens worden de aanwezigen op verschillende themapleinen uitgedaagd om hun passie te delen, gericht te netwerken en ‘zaken te doen’. De thema’s zijn: religie & zakenwereld, religie & multiculturele samenleving en religie & spiritualiteit. Vruchtbare contacten kunnen worden voortgezet tijdens een lunch, waarna 2 ronden van 7 workshops worden aangeboden. Hierna een korte afronding en uiteraard is er een hapje en een drankje na afloop. 

We hopen je deze dag te mogen verwelkomen!

Met vriendelijke groet,

Greco Idema, Bureau Intermonde                                       Anne Stael, Zienwatonzichtbaaris
www.intermonde.nl                                                               www.zienwatonzichtbaaris.nl 


Programma
10.00-10.30 uur: Inloophalfuur
10.30-10.35 uur: Welkom door Anne Stael, eigenaar van ‘Zien wat onzichtbaar is’.
10.35-11.00 uur: Bijdrage van Mirjam Wolthuis over ‘Believing without belonging?’ 
De meeste reliprofs richten hun werkzaamheden op individuen of incidentele verbanden. Spiritualiteit is geïndividualiseerd geraakt, want gemeenschappen kunnen immers gaan knellen. Wat is de winst, wat de verloren uitdaging? Wolthuis is voorganger en pastor bij de oecumenische Dominicusgemeente Amsterdam én supervisor en levensbeschouwelijk begeleider in eigen praktijk.
11.00-11.25 uur: Bijdrage van Greco Idema, eigenaar van Bureau Intermonde, over ‘Financiering en subsidiëring van (inter)religieuze organisaties in moeilijke tijden’
Wat is de actuele stand van zaken als het gaat om de massale bezuinigingen bij maatschappelijke en religieuze organisaties? Hoe gaan fondsen om met deze ontwikkelingen? En: vullen ‘filantropen’ de gaten in de begrotingen aan? Idema is eigenaar van Bureau Intermonde.

11.25-11.50 uur: Bijdrage van Jos van Oord, directeur van ‘De Kamers’, over de verbinding van spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid.
Jos van Oord was predikant en is nu directeur van ‘De Kamers’. Vanuit welke visie heeft hij ‘De Kamers’ opgezet? Hoe komt hier de verbinding spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid tot stand en wat kunnen anderen hiervan leren?
11.50-12.20 uur: Themaplein: we verdelen ons in drie groepen rondom de volgende thema’s: religie & zakenwereld, religie & multiculturele samenleving en religie & spiritualiteit. Op een gerichte manier hoor je hoe de ander betrokken is bij het thema van jouw keuze. Op deze manier kan je ondersteuning vragen of jouw expertise aanbieden. Dit resulteert een vraagmuur met concrete mogelijkheden voor samenwerking en contact.
12.20-13.00 uur: Lunch. Tijdens de lunch is er een aantal coaches. In een gesprek van 15 minuten kan je een vraag/dilemma voorleggen.
13.00-14.00 uur: Workshopronde 1
14.00-15.00 uur: Workshopronde 2
15.00-15.15 uur: Afronding
15.15-16.00 uur: Hapje en drankje

Praktische informatie
Datum:
 1 december 2010
Tijd: 10.30-16.00 uur
Locatie: De Kamers, Amersfoort. Voor adres/route: www.dekamers.nl 
Doelgroep: professionals die op de een of andere manier ‘iets’ doen met de combinatie religie en samenleving
Organisatie: Bureau Intermonde (Greco Idema) en Zien wat onzichtbaar is (Anne Stael)
Aantal deelnemers: maximaal 150
Entree: 40 euro. Dit entreebedrag is exclusief lunch en incl. 2 drankjes naar keuze. Wilt u gebruik maken van een lunch, dan verzorgt de Kamers dat voor 10 euro extra. Het entreegeld dient betaald te worden op 1 december.

Aanmeldingen via: g.idema@intermonde.nl óf info@zienwatonzichtbaaris.nl. Graag bij uw aanmelding doorgeven of u gebruik wilt maken van de lunch (en of u speciale wensen hebt mbt de lunch) en welke workshops u wilt volgen (graag uw top-3 doorgeven)

Overzicht workshops

– Workshop 1: Ceylan Pektas-Weber – Mogen wij geloven? Spiritualiteit onder druk
Ceylan Pektas-Weber gaat in deze workshop in op het effect van de huidige druk op islam en moslims op het leven van jonge moslims in Nederland. Wat betekent het aanhoudende spanningsveld dat zij ervaren voor hun dagelijkse leven? Voor de benadering van zichzelf, de ander, de samenleving en het geloof? Wie zien we eigenlijk als we onze vertrouwde bril even afzetten om naar jonge moslims om ons heen te kijken? Wat zien we? Zien we een ander? Zien we onszelf? Wie durft nog te geloven als we vandaag in de spiegel kijken? 
Ceylan Pektas-Weber is zelfstandig adviseur en publicist op het terrein van Emancipatie en Islam. Zij specialiseerde zich in gender en religie en houdt zich al geruime tijd bezig met nieuwe initiatieven op het terrein van religie en de interreligieuze dialoog. 

– Workshop 2: Bart Brandsma – Dialogue for Peaceful Change
Begin dit jaar vond de eerste Dialogue for Peaceful Change-training (DPC) in Nederland plaats. Met veel succes. Deze methode stelt een effectieve omgang met conflict en polarisatie centraal. DPC onderscheidt zich van andere trainingen doordat er van uitgegaan wordt dat conflicten bij het leven horen en onderdeel zijn van een (multi)culturele samenleving. Het gaat er om met dat gegeven te leren omgaan voordat het escaleert.
Bart Brandsma is filosoof, onderzoeker, trainer, publicist en documentairemaker en onder ander schrijver van ‘De hel dat is de ander. Het verschil in denken tussen moslims en niet moslims’.

– Workshop 3:
 Aalt Bakker – Zingeving en zakenleven
Zingeving en zakenleven kunnen uitstekend samen. Zingeving kan bijdragen aan een bezielende omgeving waar mensen en organisaties tot bloei komen en bijdragen aan een menselijker samenleving. 
Aalt Bakker is directeur van het Dominicanenklooster Huissen en vertelt over zijn ervaringen met uiteenlopende organisaties en zingeving.

– Workshop 4:
 Eric van den Berg – Religie en internet
Veel kerkelijke/religieuze websites steken mager af bij een gemiddelde bedrijfs- of organisatiewebsite. Dat werkt negatief in de beeldvorming en het brengen van je boodschap. Hoe kunnen ‘reliprofs’ werk maken om nieuwe media in te zetten? Welke sociale media zet je in, op welk niveau en hoe ‘link’ je met je doelgroep? 
Eric van den Berg is katholiek internetondernemer en initiatiefnemer van Isidorusweb.nl en projecten op het snijvlak van zingeving en nieuwe media. In februari 2011 verschijnt van
zijn hand het ‘Handboek kerk en internet’. 

– Workshop 5: Greco Idema – Overleven in tijden van bezuinigingen
We zien het momenteel overal gebeuren: maatschappelijke en religieuze organisaties die het de komende jaren met minder geld moeten gaan doen omdat “er overal bezuinigd moet worden”. Sommige organisaties moeten het met 30 of zelfs 40% minder inkomsten doen. Veel ZZP-ers zitten met dezelfde problemen, want zijn vaak afhankelijk van deze organisaties. Hoe kun je ondanks deze massale bezuinigingen toch overleven als organisatie of ZZP-er? 
Greco Idema is eigenaar van ‘Bureau Intermonde’, een interreligieus advies- en projectenbureau. Begin 2011 verschijnt zijn boekje ‘Help, ik ben op zoek naar geld’

– Workshop 6: Anne Stael/Nicolien Zuijdgeest – Religie, spiritualiteit en je persoonlijkheid
Ieder mens heeft zijn eigen manier om met religie en spiritualiteit om te gaan. Welke vier verschillende spiritualiteitstypen zijn er te onderscheiden en wat betekent dat wat je als reliprof aanbiedt op het gebied van zingeving en vieringen?
Anne Stael is eigenaar van ‘Zien wat onzichtbaar is’. Nicolien Zuijdgeest is journalist, trainer en studeerde Arabisch. Ze werkt onder met teams over de kracht van identiteit.

– Workshop 7: Rawie Sewnath – Een andere kijk op succes
Rawie Sewnath heeft een andere kijk op succes dan veel Reliprofs. Komt het omdat hij hindoe is? “Leef als een nanny” heeft een wijze hindoe ooit gezegd. Is dat ook zijn visie op succes? Doe op 1 december mee aan workshop 7 en leer deze andere kijk op succes kennen en ga erover in gesprek.
Rawie Sewnath is algemeen geestelijk verzorger van hindoe komaf in een ziekenhuis in Almere, hindoe geestelijk verzorger in een gevangenis, voorzitter van de Sew-a-nath Foundation en van de Kring Hindoe Geestelijken.

Niet gecategoriseerd