Spiritueel muziektheater in Zwolle

 

De weg naar binnen
Op uitnodiging van VUconnected en het Thomashuis verzorgt het muziektheater gezelschap ImpAkt op vrijdag 26 november 2010 in de Dominicanenkerk te Zwolle een uitvoering van het oratorium ‘De weg naar binnen’. Moderne muziek met teksten van spirituele meesters.
Het muziektheater laat zien, dat tegenover de buitenkant van de politiek, economie, wetenschap, de totale samenleving bij iedere mens een weg naar binnen is. ‘De weg naar binnen’ is een oratorium met moderne muziek, declamatie en film naar teksten van Dag Hammarskjöld, Thomas à Kempis en Johannes van het Kruis. 

 

Dag Hammerskjold 
Het oratorium is mede gebaseerd op het manuscript ‘Merkstenen’ van Dag Hammarskjöld. Hij was een begaafd politicus die vooral bekend geworden is als secretaris-generaal van de Verenigde Naties (1953-1961). Minder bekend is het feit dat hij in stilte een innerlijke weg is gegaan, geïnspireerd door enerzijds een intense natuurbeleving tijdens vele bergwandelingen en anderzijds door mystieke teksten uit met name de IJsselstreek. 
Na zijn plotselinge dood in 1961 werd op zijn bureau het verzegelde manuscript gevonden van ‘Merkstenen’, het geestelijke dagboek dat hij tijdens zijn leven bij had gehouden. 

 

Mix van disciplines 
In De weg naar binnen komen verschillende kunstzinnige disciplines bij elkaar: moderne muziek, declamatie en film. De tekst van het stuk, een tweespraak, is hierbij steeds het verbindende of aansturende element. Improvisatie speelt een belangrijke rol in de muziek, die wordt uitgevoerd met de stem, op orgel, viool, slagwerk, lithofoon, Bleffert-gongen en nog andere, minder traditionele instrumenten. 
Uitvoerenden: 
Eric van Grootel: libretto 
Ellen Pieterse en Eric van Grootel: zang, declamatie en gongen 
Ruben Sinkeldam: improvisatie met film- en filmprojecties 
Els Dijkerman: orgel, gongen 
Odulf Damen: viool, Bleffert gongen, lithofoon, waterschalen, Alp- en natuurhoorns 
Ton Overtoom, Wim Overboom en Mia Dekker: productie en techniek 
De aanvangstijd is 20.30 uur. 
Reserveren: www.kloosterzwolle.nl of 038-4254412. 
Kosten: €10,- (leden van de vereniging VU-Windesheim betalen € 5, studenten hebben gratis toegang). 

 

Niet gecategoriseerd