Kruispunt TV – Het onvoltooide leven van Martin

Martin is 15 jaar, een puber, zit in drie Havo. Heeft twee zussen en een broer. Dan op de zaterdag voor Pasen staat de wereld stil. De pizza in de oven wordt nooit opgegeten, Martin heeft zich verwurgd. Wil hij niet meer leven? Of is het een domme actie, een uit de hand gelopen grap? Vragen zonder antwoorden. 

In Kruispunt het verhaal van Martin, het verdriet van zijn familie en het immense gemis van een zoon en broer.

Zelfdoding onder jongeren
De dood van Martin staat niet op zichzelf. Onder jongeren komt zelfdoding twee maal zo vaak voor als dood door kanker. Ieder jaar maken ruim 100 jongeren tussen de 15 tot 25 jaar een einde aan hun leven. Zelfdoding is nog altijd een taboe. Ouders durven er bijna niet mee naar buiten te komen en de omgeving weet niet hoe er mee om te gaan. Pogingen tot zelfdoding door tieners zijn vaak impulsief en volgen vaak na ruzie in het gezin of na het uitraken van een verkering. Deze pogingen zijn zelden een vastbesloten wens om dood te gaan, soms alleen een poging wanhoop te tonen. Evengoed lopen ze regelmatig slecht af.

Gevaarlijke spelletjes
De dood van Martin, nu dertien jaar geleden, is nog altijd een mysterie. Wat had Martin nou precies in gedachten toen hij een broekriem om zijn nek deed. Wilde hij dood? Of was het een spelletje met onbedoelde fatale afloop? Juist voor die gevaarlijke spelletjes vraagt psycholoog René Diekstra in de uitzending van Kruispunt TV aandacht. “Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de gevaarlijke kicks die jongeren opzoeken.” 

Experimenteren
Ze experimenteren met koorden of zelfs met hun eigen handen om hun nek om een soort kick te krijgen. Of om te voelen hoe het is om “even weg” te zijn. Een gevaarlijk experiment want vaak lopen deze spelletjes verkeerd af. “Op het moment besef je niet waarmee ze allemaal experimenteren. Vaak gaat het goed, ik denk dat het bij Martin mis is gegaan”, zegt Albert, de vader van Martin. 

Experimenten met fatale afloop worden vaak als zelfdoding geregistreerd. René Diekstra: “Het is belangrijk dat er in Nederland meer aandacht komt voor de linke spelletjes die gespeeld worden. Het is niet automatisch zelfdoding als iemand zich verwurgd”. 

Simpelweg overleven 
De dood van Martin slaat tot de dag van vandaag diep in. Remmy en Albert Schipper en hun dochter Lineke Schipper vertellen in Kruispunt TV over de afgelopen dertien jaar. Een periode vol angsten en vol boosheid. Maar ook een periode waarin heel duidelijk wordt dat ieder dit verdriet op zijn eigen manier verwerkt. 

Remmy: “De zelfdoding van je kind brengt je in een spagaat, degene die je zo mist is ook degene waar je zo boos op bent. Het is puur overleven geweest de afgelopen jaren. Simpelweg overleven. Maar we zijn zielsblij dat we een goed contact met de andere kinderen hebben en dat we elkaar nog hebben. We zijn er doorheen gerold en dat is bijzonder.” .

RKK Kruispunt TV donderdag 14 april om 18.25 uur bij het RKK op Nederland 2
(herhaling dinsdag 19 april om 17.05 uur op Nederland 2)

Niet gecategoriseerd