Over literatuur en traumaverwerking

Arnon Grunberg geeft exclusieve lezing in Nijmegen


Op woensdag 11 mei om 20.00 uur geeft de befaamde schrijver Arnon Grunberg een lezing over literatuur en traumaverwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan de hand van een reeks belangwekkende boeken, of fragmenten hieruit, wordt de rol die literatuur kan spelen in de verwerking van een collectief trauma als WOII onderzocht.
Moet literatuur aan het trauma van de oorlog blijven herinneren, en deze ervaring overdragen aan een nieuwe generatie? Zo ja, hoe dan? En hoe verhoudt literatuur zich tot therapie? Arnon Grunberg leest een kort verhaal voor waarin deze vragen het uitgangspunt vormen. 

De gelauwerde schrijver van onder meer TirzaBlauwe maandagen en Huid en Haar woont en werkt in New York en geeft sporadisch lezingen in Nederland. Oorlog en geweld zijn belangrijke thema’s in zijn werk.

Het is niet toevallig dat deze lezing kort na 4 en 5 mei plaatsvindt, dagen waarop verwerking en herdenking van oorlogstrauma’s centraal staat. Grunberg is persoonlijk betrokken bij het onderwerp: hij verbleef op eigen verzoek twee keer bij de Nederlandse militairen in Afghanistan en leidde een ‘literair trainingskamp’ voor teruggekeerde soldaten uit Afghanistan die hun oorlogservaringen op schrift wilden stellen.
Cultuurtheoloog Marc De Kesel geeft een inleiding bij het thema. Dr. Marc De Kesel is onderzoeker theorie van religie, ethiek en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In zijn werk houdt hij zich onder meer bezig met de Holocaust.
 
Voorafgaand aan de lezing worden om 19.30 uur de winnaars van de schrijfwedstrijd Schrijf van je af bekendgemaakt. Scholieren van middelbare scholen in Nijmegen en omstreken schreven korte verhalen over de verwerking van trauma’s. De genomineerden worden tijdens het bevrijdingsfestival op 5 mei in Nijmegen bekendgemaakt.

Deze lezing wordt georganiseerd door literair productiehuis Wintertuin en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit. Voor de schrijfwedstrijd werd samengewerkt met het 4 en 5 mei comité en Bibliotheek Gelderland Zuid.

Meer informatie en reserveren: wintertuin.nl/grunberg 

Niet gecategoriseerd