Verhuizen naar de stilte -rrk tv

uitzendddatum: 06/07/2011 en vier volgende weken

Een nieuw klooster in Nederland en dan ook nog met een communiteit die veel jonge aanwas telt. Dat gebeurt niet iedere dag in de katholieke kerk van de Lage Landen en is zelfs voor Europese begrippen uitzonderlijk. De vijfdelige RKK-serie Verhuizen naar de stilte doet verslag van deze historische gebeurtenis: de trappistinnen van Berkel-Enschot die stilte zoeken in een nieuw klooster in Arnhem.

In Verhuizen naar de stilte is te zien hoe de zusters de verschillende fasen van de nieuwbouw beleven: van de eerste steen tot het hoogste punt, van de eerste tekening tot de verhuizing. Duidelijk wordt dat een aantal worstelt met de pijn van het loslaten. Verschillende trappistinnen laten hun tranen de vrije loop. Ze hebben hun roeping gevonden in Berkel-Enschot en moeten deze vertrouwde plek loslaten. 

We zijn nu anderhalf jaar verder. Zijn de trappistinnen inmiddels gewend aan hun nieuwe onderkomen? En hoe gaat het met de abdis die geplaagd werd door financiële zorgen: wat heeft ze gedaan om dat op te lossen? 

‘Verhuizen naar de stilte’, is een titel die niet uit de lucht is komen vallen. Want het is stil in de bossen rondom Oosterbeek. En die stilte van de schepping heelt een mens. De trappistinnen vertellen daar heel open over. De leegte na de verhuizing is meer dan eens gevuld met de stilte van de schepping die de harten van de trappistinnen steeds meer ging raken. De stilte is zo tot een bewoonde stilte geworden. En de verhalen getuigen van een nieuwe vitaliteit en laten zien dat er in deze tijd ook goed nieuws over de kerk te melden is. Want het klooster Koningsoord is nieuw en levend. In de laatste aflevering horen en zien we hoe het de zusters nu vergaat. 

Verhuizen naar de Stilte, vanaf woensdag 6 juli, 5x om 17.05 uur bij het RKK op Nederland 2.

Website

verhuizennaardestilte.rkk.nl

Niet gecategoriseerd