Schillebeeckxplein’ in Nijmegen


De Nijmeegse gemeenteraad stemde op 2 november in met het voorstel om de rotonde Heyendaalseweg / Groenewoudseweg in Nijmegen de naam ‘Professor Schillebeeckxplein’ te geven. Het is een verzoek van een aantal inwoners van de stad.
Het gaat om de rotonde Heyendaalseweg / Groenewoudseweg. Meteen ten noordwesten van de rotonde ligt de Dominicuskerk, tegenwoordig van de Effataparochie. Ten zuidoosten van de rotonde ligt het Albertinum, het voormalige moederhuis van de dominicanen. Schillebeeckx woonde en doceerde daar jarenlang. Zijn lichaam is begraven op de begraafplaats van de dominicanen naast het Albertinum.
De nieuw aangelegde rotonde grenst aan de professorenbuurt, waar de straten genoemd zijn naar hoogleraren aan de Radboud Universiteit, voorheen Katholieke Universiteit Nijmegen. Met de vernoeming van de nieuwe rotonde naar Schillebeeckx eert de stad een van haar beroemdste inwoners. Het College van Bestuur van de universiteit ondersteunt het verzoek.
De Vlaamse dominicaan Edward Schillebeeckx (1914-2009) wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen van de twintigste eeuw. Van 1957 tot zijn dood in 2009 woonde hij in Nijmegen.

Niet gecategoriseerd