Aan de vooravond van het requiem voor Auschwitz

WOENSDAG 18 APRIL 2012


Op woensdag 18 april, aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking van 4 en 5 mei, ontvangt het Wereldpodium in Tilburg een bijzondere gast: ROGER MORENO RATHGEB, multi-instrumentalist en componist van het Requiem voor Auschwitz. Schepper van een imposante dodenmis die op 3 mei in Amsterdam in premiere gaat en op 4 mei in Tilburg wordt uitgevoerd, terwijl het stuk op dezelfde avond ook door de NOS op televisie wordt uitgezonden.
Daarna volgt een tournee die het Requiem naar concertpodia in Krakau, Boekarest, Frankfurt, Praag en Boedapest zal brengen. Naar de steden in Oost-Europa waar de nazi’s hun dodenkampen vestigden.

Voor honderdduizenden Roma en Sinti was de Tweede Wereldoorlog een dramatische periode. Hoeveel inmiddels bekend is over de Shoah -de moord op zes miljoen joden- zo weinig is bekend over de Porajmos -de moord op een half miljoen Roma en Sinti-. Niet in alleen in de geschiedenisboeken, ook onder de Sinti en Roma heerst stilte over de Porajmos. Het is een stilte die Roger Moreno Rathgeb met zijn muziek wenst te doorbreken.

Op 18 april, in de grote zaal van het Tilburgse Factorium vertelt Rathgeb over zijn werk als musicus, over zijn leven als Sinti in het Zuid-Limburgse Vaals, over zijn bezoek aan Auschwitz, over het zwijgen onder overlevenden van de kampen en, als vanzelfsprekend, over zijn requiem, geschreven voor groot orkest, orgel en meerstemmig koor.

De achtergrond van het fenomeen requiem wordt geschetst door muziekwetenschapper en theoloog DR. WILLEM-MARIE SPEELMAN (UvT). De historicus DR. HUUB VAN BAAR (Universiteit van Amsterdam) vertelt zowel over de vervolging van de Sinti en Roma onder de nazi’s als in het hedendaagse Oost-Europa. Vanzelfsprekend is er veel muziek. Roger Moreno
Rathgeb stelt zelf een ensemble samen, dat deze bijzondere avond inkleurt met plechtige liederen. De huisfilosoof van het Wereldpodium dr. Frans van Peperstraten, verzorgt het slotwoord.

Zie verder de agenda.

Wat? Aan de vooravond van het requiem voor Auschwitz

Wanneer

Woensdag 18 april 2012

Waar

Factorium. Koningsplein 11.A, Tilburg. Ingang via Bisschop
Zwijsenstraat.

Kosten

5 Euro*, inclusief koffie en pauzehapje

Inschrijven

Plaatsen reserveren wordt aangeraden. Klik hier voor het
inschrijfformulier.

Meer informatie

Niet gecategoriseerd