Het heilige alledaagse


Hoofdredacteur Peer Verhoeven analyseert naar aanleiding van de gebeurtenissen in het bisdom Den Bosch de situatie van geloof en kerk in deze dagen. Wat is uw mening over wat Peer Verhoeven naar voren brengt? U wordt uitgenodigd om op dit artikel te reageren!





‘De kerk is verheven; het alledaagse is nabij. Ik ben het heilige in het al­ledaagse gaan zien; het heilige in het gewone gebaar. Niet een kerk die het heilige enkel in het verhevene viert maar een kerk die het heilige allereerst in het alledaagse zoekt en ziet, die kerk doet er toe.’ (Prof. Andries Baart) 

 

Begin jaren tachtig kreeg ik van thuis het sigarenkistje met gedachtenisprentjes. Ik heb de hele serie van meer dan een eeuw naar anciënniteit op de kamervloer uitge­legd. Het viel me toen op dat bij de oud­ste exemplaren alleen bijbelteksten de achterzijde vullen met op de voorzijde soms een foto van de overledene maar veelal strikt godsdienstige afbeeldingen zoals de Piëta en de lijdende Jezus. Ge­leidelijk gaat een woord van of tot de overledene de bijbelteksten gedeeltelijk vervangen; voorbij het midden van de vo­rige eeuw bestaat de gedachtenistekst zo goed als totaal uit de beschrijving van de overledene. Als illustratie komen dan een natuurtafereel, een simpel kruis en vaak een foto van de overledene die opval­lend minder plechtig is dan de vrij zeld­zame exemplaren van decennia eerder. Ik schreef: ‘De foto’s zijn minder plechtig. Het gewone is plechtig, het alledaagse echt en authentiek … Alledag blijkt he­lend, heiligmakend.’ Deze ontwikkeling is niet van hogerhand gestimuleerd en spreekt daarom boekdelen.

lees het volledige artikel

 

Niet gecategoriseerd