Nieuws van RK.Kerkplein

Op de website “rkkerkplein.org”zijn weer een aantal interessante nieuwe berichten verschenen. Hierbij een overzicht.

SERIE OVER GELOVEN
De site rk.kerkplein gaat een serie bijdragen publiceren die bedoeld is als handleiding voor een KATECHESECURSUS voor gelovigen die opgevoed zijn in een middeleeuwse kerk. Schrik niet: de meesten van u dus!

De basis zal liggen in de recente boeken van Roger Lenaers sj. Hij gaat uw geloof op zijn kop zetten maar juist daardoor krijgt dit geloof weer voet op vaste grond. En als vooraankondiging dan eerst nu de inleiding van zijn laatste boek
“Op verkenning in een nieuw land”. In de volgende Nieuwsbrief gaat het dan echt beginnen. Wordt vervolgd dus!

Uiteraard blijft de aandacht voor het thema kerkvernieuwing en dan vooral aan de basis in de lokale geloofsgemeenschappen; 

· Eerst dus ROGER LENAERS met zijn bijdrage over waarom christelijk geloven zo moeilijk is in deze tijd en hoe het ook anders kan. Toen ik kind was, zei Paulus, dacht en handelde ik als een kind, maar nu ik volwassen ben geworden, heb ik het kinderlijke afgelegd. Ook wij moeten het kinderlijk geloof afleggen en Op verkenning in een nieuw land gaan.

· En vanuit dat volwassen geloof gaan we met de Noord-Amerikaan ROBERT KAISER onze geloofsgemeenschappen gestalte geven: wortelend in de cultuur van onze omgeving en geen kopie van een Romeins model zoals het vroegere Roomse model; de auteur zegt er wel bij: Nee, geen schisma, maar Amerikaans.

· Ook de protestantse praktische theoloog Jan Hendriks wil niet in de oude tijd blijven staan. PIET VAN HOOIJDONK, zijn katholieke evenknie, bespreekt diens laatste boek, vertalend naar de katholieke parochies:
Jan Hendriks, Kerkvernieuwing, een uitdaging.

· We keren even terug naar de ander kant van de Oceaan waar TOM ROBERTS zijn serie over nieuwe kerkmodellen in de VS afsluit met Hoofdlijnen van een nieuw leven.

· Terug in Nederland: HARRY WILLEMS geeft een persoonlijke impressie in een combinatie van feiten, interpretatie en beleving naar aanleiding van een Symposium over ‘Mobiele kerken’.

· Ook tijdschriften vernieuwen:”Roodkoper, Tijdschrift voor Cultuur, Religie en Politiek”, ‘uit de stal van priester en dichter Huub Oosterhuis’, zegt JAN GREVEN; vorig jaar kondigde hij de overgang ervan aan naar een nieuwe titel: “De Nieuwe Liefde” en hij karakteriseert het met Minder zekerheid, meer ziel, meer liefde.

· Tot slot iets anders maar wel vernieuwing, namelijk van de samenleving, waar het in het christendom toch uiteindelijk om moet gaan: politicus ADRI DUIVESTEIN pleit voor een principiële verandering van het huisvestingbeleid, geen zogenaamde zorg over de hoofden van mensen heen maar Geef het wonen aan de burgers.

Niet gecategoriseerd