Tentoonstelling Titus Brandsma vernieuwd en verlengd

De tentoonstelling “Titus Brandsma verbeeld” is vernieuwd en van 3 april tot 17 november 2012 te zien. Nieuw zijn werken van Wim Scholtens, Jacques van Mourik, Arie Trum en het jarenlang verloren gewaande en inmiddels gerestaureerde professorenportret door de Hongaar Ferenc Hernady, dat in 2011 door het museum werd teruggevonden.

Twitter

Eergisteren vond in het Bolswardse museum ter gelegenheid van de heropening een bijeenkomst plaats waarbij RKK-radiomaker Bart Geeraedts sprak over zijn Twitter-actie @PaterTitus42.
 

Tweets

Het RKK-twitterproject is bedacht door radiomaker Bart Geeraedts van het radioprogramma Wat blijft… uit het oog, in het hart. De tweets zijn geschreven in nauwe samenwerking met de karmelietes Suzan van Driel. Zij is medewerkster van het Nederlands Carmelitaans Instituut (NCI) in Boxmeer, waar het archief van Titus Brandsma is opgeslagen.
 

Wreedheden

“Ik weet niet wat de tweets van Titus teweeg hebben gebracht bij de volgers. Ik kan alleen maar vertellen wat het bij mij voor gevolg gehad heeft. Brandsma heeft me de grauwste werkelijkheid laten meebeleven die er te beleven valt in de geschiedenis”, zei Geeraedts in Boslward. “Brandsma bleef die mens zien, door alle wreedheden heen. Hij kon niet anders.” 
 

Kwaad in ons

“Beulen, mensen, u en ik. Het kwaad zit ook in ons, niet alleen in de ander. Titus Brandsma zag dat en wist dat. Desondanks had hij een onmetelijk vertrouwen in de kracht van de goedheid in de mensen. Om dit alles ook te zien en niet onverschillig, fatalistisch of cynisch te worden, beschouw ik als een opdracht die Titus Brandsma aan mij gegeven heeft. Daar ben ik hem dankbaar voor”, aldus Geeraedts. 

Verzet

Priester en hoogleraar Titus Brandsma was in de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste voormannen van het katholieke verzet tegen het nazisme. De dagen voor zijn arrestatie bezocht hij de hoofdredacteuren van alle katholieke dagbladen om hen ervan te weerhouden NSB-advertenties in hun bladen op te nemen.

 

Indrukwekkend

Gedurende zijn gevangenschap in Scheveningen, Amersfoort, Kleef en uiteindelijk in Dachau, maakt Brandsma door zijn ongeschokte en zelfs blijmoedige vertrouwen in God een onuitwisbare indruk op zijn medegevangenen. 

 

Zalig

Pater Titus Brandsma stierf ten gevolge van zijn antinationaalsocialistische werkzaamheden als martelaar. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 zalig. Zijn liturgische feestdag in de Nederlandse kerkprovincie is 27 juli.

Niet gecategoriseerd