Symposium Rijk & Arm

Op zaterdag 29 september 2012 is het 25 jaar geleden dat de eerste conferentie ‘De arme kant van Nederland’ werd gehouden. Daar staat de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA bij stil met een symposium ‘Rijk & Arm’, in de Bergkerk in Amersfoort.

 

De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA heeft elke drie jaar een nieuw motto voor de beleidsperiode. Maar de ondertitel is steeds dezelfde: ‘campagne tegen verarming en verrijking’. De andere kant van de verarmingsmedaille is die van de verrijking. En rijkdom is alleen maar toegenomen, ondanks de crisis. Dat blijkt onder meer ook uit berichten van het CBS op 28 augustus 2012, waaruit blijkt  dat de enige groep die er in 2011 in koopkracht op vooruit ging gevormd wordt door de hoogste inkomens en dat de enorm gestegen hypotheekrenteaftrek vooral bij de hoogste inkomens terechtkomt.

De neo-liberale economie heeft de teugels voor de rijke kant steeds verder laten vieren en de bomen groeiden tot in de hemel… maar niet voor iedereen. Nu we mede door die ongebreidelde verrijking in financiële en economische crises zijn beland, zijn bezuinigen, hervormen en versoberen nodig. Maar, zoals vaker in het verleden, dreigt ook nu de last daarvan meer bij de arme dan de rijke kant gelegd te worden. Dat druist voor velen tegen het gevoel voor rechtvaardigheid in.

 

Eén en ander is voor de werkgroep aanleiding om over de samenhang tussen rijkdom en armoede een symposium te organiseren op 29 september. Vijfentwintig jaar geleden was die datum de start voor de campagnes tegen verarming en verrijking.

Bekijk de folder

 

Programma

Het programma van het symposium bestaat uit een paar stevige inleidingen, maar ook uit korte statements met toekomstwensen, inbreng vanuit de zaal, muziek en cabareteske intermezzo’s. Aan het woord komen onder meer Hub Crijns namens de werkgroep, Arjo Klamer over een ‘waardenvolle economie’, Nico Wilterdink over rijkdom in Nederland en René Gabriëls over armoede in Nederland. Ervaringsdeskundigen vertellen wat naar hun inzicht nodig is voor een rechtvaardiger samenleving.

 

Symposium Rijk & Arm

Zaterdag 29 september 2012, 10.30 – 16.00 uur

Bergkerk, Abraham Kuyperlaan 2, 3818 JC Amersfoort

De toegang is gratis

Aanmelden is nodig, onder meer i.v.m. de catering

 

 

Niet gecategoriseerd