Berne-anders op 13 januari

FILMMIDDAG MET ‘ALTIPLANO’ EN GASTHEER TJEU VAN DEN BERK

Op zondag 13 januari vindt er een spirituele filmmiddag plaats in de Abdij van Berne te Heeswijk. Vanaf 14.00 uur wordt in de Norbertuszaal de film : ‘Altiplano’ vertoond. In de film komt het leven van twee vrouwen uit totaal verschillende werelden samen. Deze middag, die duurt tot 17.30 uur, wordt begeleid door Tjeu van den Berk, bekend auteur, theoloog en filmdeskundige. Hij verzorgt deze middag een inleiding op de film, kijktips en een uitleiding met discussie.

De filmmiddag met Tjeu van den Berk bezoekt u voor 10 euro, inclusief koffie of thee in de pauze. Kaarten zijn te reserveren via email: berne-anders@abdijvanberne.nl o.v.v. uw naam en het aantal kaarten dat u wenst. Er zijn ook kaarten aan de dagkassa verkrijgbaar.

DE FILM: ALTIPLANO
 ‘Altiplano’ speelt in de magistrale schoonheid van de hoogvlakte van de Andes in Peru en is in zijn beeldvoering een film die als een moderne opera tot je komt. De gehele enscenering is indrukwekkend met op diverse momenten theatrale en dramatisch aangezette effecten. Een film van de regisseurs Peter Brosens en Jessica Woodworth.

In de film komen de levens van twee vrouwen uit totaal verschillende werelden samen. In het afgelegen bergdorp Turubamba in de Andes verliest de jonge Peruaanse Saturnina haar prille geliefde Ignacio aan het door kwik vergiftigde water van de rivier. Aan de andere kant van de wereld wordt Grace, die als oorlogsfotografe werkt in Irak, gedwongen een foto te maken van de executie van haar gids. Grace zweert haar vak af. Haar echtgenoot Max is oogchirurg en werkt in het kliniekje in Turubamba.

 De film volgt het verhaal van het lot van Saturnina, Max en Grace die ondanks hun verschillen ook een grote zielsverwantheid blijken te delen. Wanneer Grace de ontroostbare Saturnina in Peru ontmoet, komt de strijd tegen de mijn en de vervuiling centraal te staan. In haar onstelpbare verdriet om het verlies van haar geliefde, besluit Saturnina zich op te offeren. Zij tekent hiermee eenzaam protest aan tegen de corruptie van buitenaf. Zo is ‘Altiplano’ ook een aanklacht tegen de vernietiging van de Pacha Mama (Moeder Aarde). Een vrouw die uiteindelijk zichzelf (op)offert zet een gemeenschap opnieuw aan tot leven.

Het programma van de filmmiddag begint om 14.00 uur met een korte inleiding op de film door Tjeu van den Berk. Daarna wordt de bijna twee uur durende film Altiplano vertoond. Na de koffie- en theepauze is er ruimte voor een uitleiding door Van den Berk van een klein half uur. Tot besluit is er een groepsgesprek. Uiterlijk 17.30 uur zal deze filmmiddag worden afgerond.


Niet gecategoriseerd