Nieuwsbrief januari 2013 Bezield Verband

Bezield Verband Utrecht

Gedwongen grootschalige parochiefusies: het einde van vitale geloofsgemeenschappen?

Het fuseren van parochies kan een zinnige maatregel zijn als antwoord op de leegloop van kerken en het toenemend priestertekort. Maar dat geldt niet voor de vaak bij decreet afgedwongen mega-fusies zoals die momenteel in de Nederlandse Kerkprovincie worden ingevoerd. Deze zijn, meer nog dan andere grootschalige fusies in onze maatschappij, tot mislukken gedoemd.

Gevolgen voor lokale gemeenschappen
Vooral de vele vitale lokale geloofsgemeenschappen, die het fundament vormen van de Nederlandse RK-kerk, zullen verworden tot verweesde, onzelfstandige onderdelen van de grote anonieme regioparochie. De bisschoppen laten bovendien geen ruimte aan lokale geloofsgemeenschappen om hun eigen identiteit te behouden zoals die in de fusiecontracten gewaarborgd leek te zijn. De pastores en de leiding worden naar de top van de nieuwe parochie-piramide overgebracht en de gelovigen worden met de vieringen in de richting geleid van één eucharistisch centrum.
Het uithollingsproces wordt versterkt door het op grote schaal sluiten of in gebruik terugbrengen van lokale kerkgebouwen en door het steeds strakkere keurslijf van gedetailleerde orthodoxe richtlijnen.
De eigen identiteit van de lokale geloofsgemeenschappen wordt daarmee in de kern aangetast en ze zullen oplossen in een onpersoonlijke, grootschalige organisatie, waar regels en bureaucratie regeren onder opoffering van gemeenschapsgevoel, bezieling, verbondenheid en menselijke maat. En een groeiend aantal van nu nog betrokken gelovigen zal deze mega-parochies de rug toekeren.

Kijk op onze website
Als u meer wilt weten over onze argumentatie, klik dan op 
“red de vitale lokale parochiegemeenschappen
U vindt daar een verdere uitwerking van wat de parochiefusie werkelijk inhoudt en hoe de fusies worden doorgevoerd ondanks felle protesten. Ook tonen we aan dat de door het bisdom gebruikte argumenten voor de noodzaak van deze megafusies voor een groot deel niet steekhoudend zijn en dat daarachter nog andere bedoelingen lijken te schuilen.

Bijeenkomst 19 januari: Red de Lokale Vitale Geloofsgemeenschappen
Deze dreiging voor de lokale geloofsgemeenschappen vormt het onderwerp van de bijeenkomst die wij als Bezield Verband Utrecht organiseren op zaterdag 19 januari 2013. Het gaat nu eens niet over hooglopende discussiepunten, zoals priestercelibaat of wijding van vrouwen etc., maar over hoe we onze gemeenschappen kunnen behouden.

Verschillende stadia
Parochies en geloofsgemeenschappen bevinden zich in heel verschillende stadia van het fusieproces. Sommige weigeren in te stemmen met de fusie. Andere hebben wel al ingestemd met de fusie, maar weigeren openlijk hun eigen identiteit op te geven door niet in te stemmen met de bisschoppelijke richtlijnen. Weer andere proberen hun in lange jaren ontwikkelde eigen praktijk in stilte voort te zetten of een compromis te sluiten met de pastoor of de bisschop. Op deze bijeenkomst willen we met elkaar ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Maar vooral willen we ons bezighouden met wat een geloofsgemeenschap concreet kan doen en welke oplossingsrichtingen er zijn. Zowel voor de individuele geloofsgemeenschap als door een bundeling van krachten.
Wij willen ook vertellen waar wij als Bezield Verband Utrecht mee bezig zijn en waar wij onze hoop en enthousiasme aan ontlenen, ondanks de vele doodgelopen pogingen op dit terrein in de afgelopen decennia.

Als u meer wilt weten of u op wilt geven, klik dan hier: www.bezieldverbandutrecht.nl/index.php/bijeenkomst-19-januari
We zullen discreet omgaan met de namen en achtergronden van deelnemers, omdat we weten hoe gevoelig zaken kunnen liggen.

Met hartelijke groet namens bestuur Bezield Verband Utrecht,
Ad de Groot, Anne Stael, Gerard Zuidberg

e-mail: voorzitter@bezieldverbandutrecht.nl

Niet gecategoriseerd