kardinaal Bergoglio tijdens het conclaaf

Kardinaal Jorge Bergoglio heeft tijdens het preconclaaf stevige kritiek geuit op de koers van de Katholieke Kerk. Dat zegt kardinaal Jaime Ortega y Alamino in een vandaag gepubliceerd interview in het Cubaanse katholieke tijdschrift Palabra Nueva.

Theologische narcisme
Kardinaal Bergoglio zou het Vaticaan hebben opgeroepen diens ‘zelfingenomenheid’ en ‘theologische narcisme’ te overwinnen. De top van de Kerk zou zich veel meer moeten richten op de “periferieën”, niet alleen in geografische maar ook in existentiële zin, namelijk zonde, lijden, onrecht en onwetendheid. Aldus kardinaal Ortega, aartsbisschop van Havana en deelnemer aan de laatste twee conclaven, over paus Franciscus.

Toestemming
Volgens het katholieke persbureau ZENIT had Ortega toestemming van de paus gekregen om te citeren uit diens toespraak tot het Kardinalencollege. De aartsbisschop van Havana zou zelfs de handgeschreven notities die de paus bij zijn speech gebruikte hebben ontvangen.

Jeugdgevangenis
Het lijkt erop dat de huidige paus inderdaad korte metten wil maken met wat hij ‘theologisch narcisme’ zou hebben genoemd. Zo start Franciscus het paastriduüm op Witte Donderdag niet in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek, maar in een Romeinse jeugdgevangenis. Tijdens deze viering waarin de instelling van de eucharistie en het priesterschap wordt herdacht, zal de nieuwe Bisschop van Rome de voeten van delinquenten wassen.

Revolutionair
De Argentijnse kardinaal Leonardo Sandri verwacht dat de Kerk een ‘revolutionair pontificaat’ zal beleven, zei hij zondag in de Argentijnse krant La Nacion.

Nog in Casa Santa Marta
Franciscus is voorlopig niet van plan zijn intrek te nemen in het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis. De paus geeft er de voorkeur aan te blijven logeren in Casa Santa Marta, het gasthuis in Vaticaanstad waar de kardinaal-kiezers tijdens het conclaaf logeerden. De Heilige Vader woont niet meer in de kamer die hem als conclavist was toegewezen maar in suite 201. Dagelijks viert hij eucharistie met de bewoners van Casa Santa Marta en het personeel van Vaticaanstad.

bron: rkk.nl

Niet gecategoriseerd