Franciscus toont zich een gematigde realist

In The National Catholic Reporter is een bespreking verschenen van een eerder boek van de paus dat hij schreef samen met de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka. Hij was in 2010 nog gewoon krdinaal Jorge Bergoglio.

John L.Allen, de bekende Vaticanist, bespreekt het boek “In de hemel en op aarde”,  uitvoerig en waarschuwt ervoor dat natuurlijk niet alles wat Bergoglio toen zei en dacht een op een kan worden overgezet naar paus Franciscus. Allen waarschuwt er ook voor dat mensen die nu verwachten dat er de komende jaren een heleboel nieuwe pauselijke besluiten zullen komen, teleurgesteld zullen worden. Alles bijeen komt de huidige paus naar voren als een man met katholieke overtuiging en met beide benen op de grond. 

“Godsdienstige waarheid verandert niet, maar zij ontwikkelt en groeit, zoals een baby als hij oud is geworden, dezelfde mens is, maar het is een hele reis om er te komen.”

Hij waarschuwt tegen fundamentalisme en verstarde godsdienstigheid: “Dit type rigide godsdienstigheid gaat vermomd zich in een leer die rechtvaardigingen claimt maa in werkelijkheid beroven ze mensen van hun vrijheid en geven hen geen kans om als persoon zich te ontwikkelen.”Veel van die mensen leiden uiteindelijk een dubbelleven.”

Interessant in de huidige binnenkerkelijke conflicten wat hij zegt over het bestuur in de kerk. “Als een priester aan het hoofd staat van een parochie of bisschop is, moet hij luisteren naar zijn gemeenschap om rijpe beslissingen te kunnen nemen en dienovereenkomstig de gemeenschap te kunnen leiden. In tegenstelling daarmee als een priester of een bisschop zichzelf voorop stelt, als hij in bepaalde situaties zegt: ‘ik ben hier de baas’, dan vervalt hij in clericalisme en dat is een verwringing van de godsdienst.”

De toekomstige paus licht ook een tipje van de sluier van zijn privé-leven op door te vertellen dat hij zich als seminarist sterk  aangetrokken voelde tot een vrouw die hij ontmoette bij het huwelijk van een oom. Hij speelde met de gedachte om te trouwen, maar koos uiteindelijk de weg van het religieuze leven. Voor clerici die ook met deze vraag worstelen heeft hij een goede raad: “beter een goed christen te zijn dan een slechte priester.”

Thema’s die verder aan bod komen:

Vragen over leven en dood, sociale gerechtigheid, het clericale leven (clericalisme is een verminking van de godsdienst), kerk en politiek, leiderschap.

Voor diegenen onder u die het Engels machtig zijn, lees deze bespreking, ze is de moeite waard.

Het citaat links onder aan deze pagina komt uit dit boek. 

Niet gecategoriseerd