Omerkelijke benoeming door Franciscus

Paus Franciscus heeft pater José Rodriguez Carballo (franciscaan) benoemd tot secretaris van de Congregatie voor de Religieuzen. In die hoedanigheid zal hij de tweede man zijn van de congregatie die tot nu toe onder leiding staat van de Braziliaanse kardinaal João Braz de Aviz. 

Pater Rodriguez volgt de Amerikaanse bisschop Tobin op, die na een tweejarig verblijf in Rome in het najaar van 2012 aartsbisschop van Indianapolis is geworden.

De Congregatie voor de Religieuzen gaat over ongeveer 900.000 mannelijke en vrouwelijke religieuzen over de hele wereld.
De benoeming is opmerkelijk omdat meestal geen religieuzen op dit soort posten worden benoemd.  Rodriguez is niet de eerste de beste , hij was tot nu toe Minister Generaal (De Algemeen Overste) van de orde van de franciscanen die 15000 leden telt  in 113 landen. Daarnaast was hij ook voorzitter van de Unie van Generaal Oversten in Rome, hij heeft dus de nodige bestuurservaring én internationale ervaring. 

Bijzonder pikant aan deze benoeming is dat pater Rodriguez nu direct te maken krijgt met de nasleep van de visitatie die onder de vorige paus in 2009 is gehouden onder de vrouwelijke religieuzen in de USA. Deze visitatie heeft veel stof doen opwaaien en werd door velen gezien als een teken van wantrouwen. In 2012 is een eindrapport van deze visitatie aan de paus aangeboden, maar wat er mee is gebeurd is tot nu toe niet duidelijk. Wellicht dat een secretaris die zelf religieus is deze kwestie anders benadert dan zijn voorgangers.

In een brief aan zijn medebroeders, waarin hij zijn benoeming bekend maakt vraagt hij o.a. vergeving voor de fouten die hij heeft gemaakt in zijn functie als Genraal Overste en hij geeft uiting aan zijn gevoelens, enerzijds van dankbaarheid dat hij voor deze nieuwe taak is uitgekozen en van droefheid omdat zijn band met de orde noodzakelijk minder zal zijn. Hij vraagt om het gebed van zijn medebroeders.

Deze brief is te lezen op de website van de franciscanen: www.ofm.org (in het frans, andere talen zullen volgen)

bron: Vatican Press Office en NCR (USA)

Niet gecategoriseerd