De vijfde nacht van de theologie.

Cultuurtheoloog en presentator van Radio Kerken in Keistad (Amersfoort) Frank G. Bosman, schrijft het essay voor de vijfde Nacht van de Theologie. Hij schrijft over een heet onderwerp: God houdt van seks.

 

Het belooft er heet aan toe te gaan. Na de humor in zijn boek ‘God houdt wel van een geintje’ duikt Frank Bosman speciaal voor de Nacht van de Theologie in de erotiek. In God houdt van seks houdt Bosman een hartstochtelijk pleidooi voor de erotiek. Hij analyseert het christelijke Sexualpessimismus en de rol van het begrip ‘reinheid’ en komt tot de naakte kern van de Blijde Boodschap. De cultuurtheoloog ziet liefde, seks en erotiek als onconditionele zelfgave en als viering van het aan ons gegeven leven. Seks als voorproefje van hemelse heerlijkheden?

Bosman over het essay: “We zitten nog volop in het redactieproces. Een pamflet behoort snel, scherp en prikkelend te zijn, maar je wil over dit soort gevoelige onderwerpen toch niet over één nacht ijs gaan. Erotiek is een van de grootste machten in ons menselijk leven. Het kan leiden tot ongekende, hemelse vreugden. Maar erotiek kan ook misbruikt worden. Dan wordt de zelfgave, die seks is, een beroving. Ik wil laten zien dat het Sexualpessimismus van de christelijke traditie niet nodig is, maar tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat het religieuze domein zo ongeveer de enige maatschappelijke plek is waar nog gewezen wordt op de duistere kant, die ook aan erotiek vast zit.”

In 2011 werd Bosman door het Nederlandse volk uitgeroepen tot de eerste ‘meest spraakmakende theoloog‘ van het land. Eerdere essays gingen over de waarheidsclaim van religie (Ruard Ganzevoort, 2013) en de participatiesamenleving (Mirjam Sterk, 2014).

De vijfde Nacht van de Theologie wordt gehouden op 20 juni 2015.

bron: katholiek.nl

Niet gecategoriseerd