Vaticaan onderzoekt goochelnummer met facturen

door: Frans Wijnands 

Twee keer betalen voor een en hetzelfde klusje. Het overkomt de onnozelen van geest misschien wel eens, of slonzige rekenaars. Maar klaarblijkelijk ook het Vaticaan. De (dubbele) betalingen voor een opknapbeurt van het appartement van een gepensioneerde kardinaal, is voor de Vaticaanse justitie aanleiding voor een nauwkeurig onderzoek. Het gaat immers – alles bij elkaar – om 800.000 euro. Radio Vaticana spreekt van ‘trouweloosheid’. In gewone mensentaal heet zoiets verduistering; misbruik van geld. Maar door wie precies?, hoe?, waarom? Er zijn nog geen verdachten, laat staan arrestanten. Justitie ondervraagt betrokkenen, ‘en tegen kardinaal Bertone zelf loopt geen onderzoek’, laat de Vaticaanse voorlichtingsdienst weten.

Toen kardinaal Tarcisio Bertone – want het draait om hem – bij het aantreden van paus Franciscus in allerijl bedankt werd als Vaticaans staatssecretaris moest hij dus ook zijn ambtswoning in Vaticaanstad ontruimen. Maar ach, er valt altijd overal wel iets te regelen. Ook in het Vaticaan. Als hij graag in zijn appartement wilde blijven wonen en het wat wilde renoveren, dan was daar wel over te praten. Desnoods betaalde hij de klus uit eigen zak.

Dat heeft hij volgens eigen zeggen en bekend geworden brieven ook gedaan, maar dan komt meteen de eerste vraag: waarom betaalt zijne eminentie op zijn leeftijd – hij is bijna 82 – uit eigen zak drie ton restauratiekosten voor een appartement dat eigendom is van het Vaticaan? En waarom zijn er twee rekeningen ingediend voor dat karwei? Waarom heeft ook het Vaticaanse stadsbestuur een paar ton aan die renovatie betaald?, en waarom heeft het Vaticaans kinderziekenhuis ‘Bambino Gesù’ (Het Kind Jezus), geld in de opknapbeurt van het kardinale appartement gestoken? De oud-directeur en de ex-penningmeester van dat ziekenhuis moeten dat nu aan de onderzoekers uitleggen. Want kardinaal Bertone had duidelijk laten weten dat de renovatie niet uit de middelen van het ziekenhuis mocht worden betaald, maar door derden… Waarom dat heen en weer geschuif van handenvol geld?
Gegoochel met facturen. Dubbele betalingen, vestzak-broekzakpraktijken en vooral vriendjespolitiek. Vandaar dat onderzoek, misschien ook om de kritisch toekijkende buitenwereld te laten zien dat het Vaticaan (eindelijk) boekhoudkundig orde op zaken wil stellen.

Kardinaal Bertone was onder het pontificaat van paus Benedictus XVI jarenlang de tweede man in de kerkelijke hiërarchie. Een man met veel macht en invloed. Autoritair, niet bijster geliefd. Weinigen hebben zijn overhaaste vertrek betreurd. Hij mocht zijn appartement behouden, 300 vierkante meter. Riant? Jawel, maar er wonen ook drie zusters in die het huishouden en de administratie van de kardinaal doen. Dat ook het Vaticaanse stadsbestuur geld in de verbouwing heeft gestoken komt, zo luidt de verklaring, omdat de aannemersfirma meteen ook maar wat achterstallig groot onderhoud op en aan het dak van het appartementengebouw waar Bertone woont, heeft uitgevoerd.

franswijnands@telenet.be

Niet gecategoriseerd