Zuster Helen Prejean protesteert tegen de doodstraf

Naar aanleiding van het doodvonnis voor de 22-jarige Dylann Roof heeft zuster Helen Prejean nogmaals geprotesteerd tegen de doodstraf. Roof werd ter dood veroordeeld omdat hij op 17 juni 2015 negen Afro-Amerikanen heeft doodgeschoten in een kerk in Charleston, in South Carolina. Hij hoopte zo naar eigen zeggen een rassenoorlog te veroorzaken.

Zr. Helen Prejean geeft toe dat de daden van de 22-jarige verschrikkelijk zijn, maar zijn terechtstelling zal de slachtoffers niet terugbrengen. En wij gaan hiermee ook het racisme niet uit de samenleving verbannen.

De doodstraf wordt nog steeds in verschillende staten van de VS, onder meer in Texas, toegepast. Volgens studies is de Amerikaanse bevolking momenteel ongeveer fiftyfifty verdeeld tussen voor- en tegenstanders van de doodstraf.

De 77-jarige zr. Helen Prejean, van de congregatie van de Zusters van Sint-Jozef, is wellicht een van de bekendste antidoodstrafactivisten in de VS. Zij raakte wereldwijd bekend dankzij de film Dead man Walking uit 1995, naar haar gelijknamige boek waarin zij getuigt over haar bezoeken aan terdoodveroordeelden. 

Bron: Kathpress.at

Zuster Helen Prejean © RNS
Zuster Helen Prejean © RNS

Niet gecategoriseerd