Bijbellezer zoekt liefde, licht en vrede

Liefde, licht en vrede zijn in 2019 de meest gebruikte zoekwoorden van bijbellezers op debijbel.nl. De populairste bijbeltekst is, voor het derde jaar op rij, Psalm 23. Het aantal lezers van de blogs op deze site verdrievoudigde. Dat meldt het jaaroverzicht van deze bijbelwebsite van het NBG.

‘Vrede’ stijgt als zoekwoord van de 7e plaats vorig jaar naar de 3e plaats in 2019. De andere verschuivingen in de top 10 van zoekwoorden zijn klein. De meest geraadpleegde bijbeltekst in de Nieuwe Bijbelvertaling is Psalm 23: ‘De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’ . In de Bijbel in Gewone Taal is dat Johannes 1: ‘In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God en hij was zelf God’, en: ‘Hij is het licht dat schijnt in het donker.’ In de Herziene Statenvertaling en in de app Mijn Bijbel is Romeinen 8 de populairste passage, over onze onlosmakelijke verbondenheid met God door Christus en over het lijden van de schepping.
‘Deze uitkomsten van het jaaroverzicht sluiten aan bij ons onderzoek van enkele jaren geleden’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Mensen zoeken in de Bijbel iets positiefs of hopen er antwoorden te vinden op hun vragen. Dus zoeken ze naar liefde, licht en vrede.’
Het aantal bezoekers van debijbel.nl – waar 20 bijbelvertalingen, Bijbel Basics en een schat aan informatie rondom de Bijbel te vinden zijn – steeg in 2019 van 850.000 naar ruim 1 miljoen.

Blogs in trek

Sinds afgelopen voorjaar laat het NBG vaker, actueler en diverser bloggen op deze site, door schrijvers uit de breedte van bijbellezend Nederland. Dit zorgde voor meer dan drie keer zoveel lezers: van 80.000 vorig jaar naar 269.000 nu. De meest gelezen blog was ‘De kracht van humor in Johannes 8’. Ook blogs over het getal zeven, over bezorgdheid en over de Bijbel als ‘gevaarlijk’ boek (dat misbruikt kan worden) scoorden hoog. ‘Hieruit blijkt dat de mensen de blogs weten te vinden en dat ze de diversiteit en de verrassing in de blogs waarderen. Dat beleid zullen we voortzetten’, aldus Rieuwerd Buitenwerf.

Mijn Bijbel en Bijbel Basics

In totaal werd de Bijbel 10,7 miljoen keer digitaal geopend, een stijging met 30% ten opzichte van 2018. Dat gebeurt steeds vaker via Mijn Bijbel, de NBG-app die gekoppeld is aan debijbel.nl. Met 60.000 nieuwe gebruikers komt het totaalaantal daarvan op 140.000. De app biedt de Bijbel in 7 vertalingen en in audio, en werd uitgebreid met leesplannen, nieuws en blogs. Bijbel Basics, de kindernevendienstmethode die via debijbel.nl beschikbaar is, groeide ook in 2019 sterk. Het aantal accounts steeg van 7.500 naar 13.000.

Nieuw: podcast ‘Dagvers’

Per 1 januari 2020 begint het NBG met een dagelijkse podcast, ‘Dagvers’. De podcast opent met de bijbeltekst van de dag uit het NBG-jaarrooster, gevolgd door een korte uitleg en een vraag of tip om mee te nemen de dag in. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.debijbel.nl/dagvers.

Download het Jaaroverzicht 2019.

bron: Nederlands Bijbel Genootschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *