De herdenking van de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden is voor de organisatie van de Dag van het Jodendom reden om in 2020, op 17 januari, te kiezen voor het thema ‘Bevrijding en vrijheid’.
De Dag van het Jodendom werd in 2008 ingesteld door de rooms-katholieke bisschoppen van Nederland in navolging van de Italiaanse Bisschoppenferentie.
Het doel van de Dag is de kennis van de joodse godsdienst onder christenen te vergroten en de dialoog tussen joden en christenen te bevorderen. In Nederland wordt de Dag, 17 januari, inhoudelijk ondersteund door de Katholieke Raad voor het Jodendom.
In de joodse en christelijke traditie is ‘bevrijding’ een kernbegrip. Dat begint al in de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach. Zo vertelt het boek Exodus over de bevrijding van het volk Israël uit de slavernij van het machtige Egypte. Dit verhaal van de uittocht is door de eeuwen heen doorverteld, gevierd en gezongen. Voor joden en christenen is het uittochtverhaal het verhaal bij uitstek over bevrijding. Nog steeds putten mensen daar troost, kracht en inspiratie uit om zich in situaties van pijn, lijden en onderdrukking staande te houden en zich niet neer te leggen bij onrecht.
Nederland viert in 2020 dat het 75 jaar geleden door de geallieerde strijdkrachten werd bevrijd van de onderdrukking door de nazi’s. “Reden voor vreugde, maar ook reden voor bezinning. Want de bevrijding had voor de Joden, de Roma en de Sinti die de vernietigingskampen overleefd hadden of terugkwamen uit de onderduik een andere lading dan voor de meeste andere Nederlanders. Naast het trauma van deze ervaringen en het verlies van familie en vrienden moesten ze de vaak kille ontvangst en het onbegrip zien te verwerken. De Sjoa zelf mag niet vergeten worden, maar ook de manier waarop de samenleving en de kerken daarmee omging en omgaat verdient blijvende aandacht”, aldus de organisatie van de Dag van het Jodendom.
bron: kro-ncrv