“Er wordt alleen maar aan de deur gerammeld”

De Zwitserse moraaltheoloog Daniel Bogner roept op tot meer vrijheid voor leken in de kerk. Naar haar structuur bekeken heeft de Kerk de opzet van een absolute monarchie’, zei hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Dat is “de oorzaak van zoveel problemen, ook in verband met het misbruik. Het veel voorkomend toedekken is “alleen mogelijk omdat macht niet wordt gecontroleerd in de katholieke kerk”, zegt de theoloog die lesgeeft aan de Universiteit van Fribourg.

Bogner roept op tot “bindende vormen van participatie en medebesluitvorming” van leken. De “tweedeling van leken en geestelijken en ook die van discriminatie op grond van geslacht” moet eindelijk worden overwonnen. Hij noemt het cynisch hoe in de kerk op het ogenblik wordt omgegaan met toegewijde mensen, typisch iets van een absolutistisch systeem”.

“Met het vizier open, niet met de handrem aan”
Volgens de moraaltheoloog moet het debat over de priesterwijding van vrouwen met open vizier worden benaderd en “niet met aangetrokken handrem”. “Hoe kun je het je veroorloven om de helft van de gelovigen en hun talenten zonder meer uit te sluiten?”

Bogner, die onlangs het boek publiceerde:  ‘U breekt onze Kerk af”, bekritiseert ook de statuten van de Synodale Weg van de Duitse katholieke Kerk. Leken en geestelijken worden niet als gelijkwaardigen beschouwd, “ er wordt alleen wat aan de deur gerammeld”.

Bron: (fas – sk)

beluister een podcast met Daniel Bogner over misbruik en de Synodale weg (WDR- Duits)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *