In Ierland gaan katholieke bisdommen fuseren

De rooms-katholieke bisdommen in Ierland zullen de komende jaren worden ‘gestroomlijnd en samengevoegd’. Het Vaticaan wil dat het proces ‘van onderop’ komt en het niet vanuit Rome opdringen.

  • door hendro munsterman  (Nederlands Dagblad) 

De nuntius, aartsbisschop Jude Thaddeus Okolo, zei tegen The Irish Catholic dat het ‘proces van samenvoeging reeds begonnen’ is, ‘ondanks het verzet ertegen in sommige kringen’. Dit verzet komt volgens de krant vooral van oudere bisschoppen.

Het ooit zo rooms-katholieke land kent momenteel 26 bisdommen. Volgens de plannen zou het tot een twaalftal teruggebracht kunnen worden om ‘bureaucratie te stroomlijnen en administratieve rompslomp te verminderen’. Dit zou de katholieke kerk ook helpen in haar missie in het inmiddels sterk geseculariseerde land.

Volgens Okolo zal het proces echter ‘langzaam maar gestaag’ plaatsvinden, en met inbreng van alle mogelijke betrokkenen. De eerste consultaties hebben al plaatsgevonden ‘maar niet iedereen wil het horen’, volgens de pauselijk ambassadeur.

Het is uiterst ongebruikelijk dat rooms-katholieke bisdommen worden opgeheven of fuseren. Maar sinds enkele jaren wordt er in verscheidene Europese landen over gespeculeerd gezien de terugloop van gelovigen en priesters. <

foto: pro-kathedraal St. Mary Dublin (Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *