Kardinaal Marx: Homoparen kunnen zegen ontvangen

Volgens kardinaal Reinhard Marx kunnen homoseksuele paren een zegen ontvangen ‘in het kader van pastorale zorg’ in de katholieke kerk. Maar daarmee is het geen huwelijksbevestiging, zegt hij in een interview met “Stern”.

“Immers het sacrament van het huwelijk is gebaseerd op de trouwe relatie tussen man en vrouw, die openstaat voor kinderen.”
Tegelijkertijd benadrukte Marx dat homoseksuelen welkom zijn in de kerk. Als mensen in relaties van hetzelfde geslacht al jaren trouw zijn en er voor elkaar zijn, dan moet de Kerk geen ‘haakje met een minteken’ plaatsen en zeggen dat deze relaties geen waarde hebben”. “Ik krijg hier van sommigen kritiek op”, zei de aartsbisschop van München. “Sommigen zeggen: het gaat te ver. De anderen: het gaat niet ver genoeg. “

Met betrekking tot de wijding van vrouwelijke priesters zei Marx dat de Kerk niet terzijde kon schuiven wat een paus bindend en duidelijk had gemaakt. In 1994 formuleerde Johannes Paulus II zeer krachtig dat de kerk niet bevoegd was om vrouwen te wijden. Paus Franciscus heeft deze uitspraak onlangs in een gesprek met Marx aangehaald en gezegd: “Deze deur is gesloten.” Desondanks is de discussie hierover niet beëindigd volgens Marx.

Kerk is “een soort lokvogel”

De kardinaal zei verder dat de kerk voor hem “een soort lokvogel” is die de wereld rond vliegt en roept: “Er is iemand die in u geïnteresseerd is: Jezus van Nazareth! Zelfs zonder de Kerk is er een weg naar God. Er zijn veel mensen buiten de kerk, ze kunnen niet allemaal verloren gaan”, zei de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie.

(kna / kathisch.de – sk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *