Pelosi: ik haat Trump niet, maar bid voor hem

Nancy Pelosi foto AFP


De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump formeel in gang te zetten. Ze heeft daarom donderdag de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden.

Na afloop van deze bekendmaking werd Pelosi door een journalist gevraagd of het waar is wat de Republikeinse afgevaardigde Doug Collins over haar beweerde, namelijk dat zij van president Trump af wil omdat ze hem haat. Zij verwierp die vraag, die zij als een belediging van haar geloof en haar opvoeding opvatte.

“Ik haat niemand”, antwoordde de 79-jarige Nancy Pelosi (geboortenaam D’Alesandro). Ik ben opgegroeid in een katholiek huis. Wij haten niemand, niemand in de wereld. Beschuldig me niet van haat.”

Beschuldigd worden van haat was in Pelosi’s ogen hetzelfde als haar ervan beschuldigen een slechte katholiek te zijn. “Als katholiek vind ik het vervelend dat u het woord ‘haat’ gebruikt in een zin die tot mij gericht is”, zei ze. “Ik haat niemand.”

Haat maakte geen deel uit van haar opvoeding, voegde de dochter van Italiaans-Amerikaanse ouders toe. Integendeel, ze bidt voortdurend voor Donald Trump, zei ze. “Ik bid nog steeds voor de president. Ik bid de hele tijd voor de president.”

Pelosi’s antwoord is gebaseerd op de Bergrede van Jezus: “Heb uw vijanden lief en bid voor hen die u vervolgen.”

Pelosi mag Trump dan wel niet haten, toch vindt ze dat hij als staatshoofd het veld moet ruimen. Volgens haar is vast komen te staan dat hij in strijd met de grondwet heeft gehandeld en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. “In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet”, aldus de Democrate, die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen. De beslissing of de president wordt afgezet, valt uiteindelijk echter in de nu door Republikeinen gedomineerde Senaat.

Trump twitterde eerder donderdag dat de Democraten eens moeten opschieten met hun kansloze ‘impeachment’. Breng het snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk, zei Trump, die ervan overtuigd is dat de Senaat hem niet afzet. Het Huis van Afgevaardigden moet in een stemming bepalen welke misdragingen reden tot afzetting zijn, bijvoorbeeld machtsmisbruik, omkoping, belemmering van het werk van het Congres of dat van de justitie. Dan moeten de aanklachten naar de Senaat.

Pelosi betoogde dat Trump “opnieuw de verkiezingen probeert te corrumperen”. Trump vroeg in juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski onderzoek te doen naar wat de vooraanstaande Democraat Joe Biden en diens zoon Hunter daar in de jaren 2012-2014 uitspookten.

Volgens de Democraten heeft Trump zijn macht misbruikt om bij de presidentsverkiezingen volgend jaar meer kans te maken. De vorige keer dat Trump de verkiezingen zou hebben “gecorrumpeerd” was in de ogen van Democraten toen hij in 2016 verrassend van Hillary Clinton won. Democraten hebben vergeefs proberen aan te tonen dat Trump samenzwoer met Russen om van haar te winnen.

bron: kro-ncrv

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *