Bossche Sint-Jan krijgt beeld van JP II.


Binnenkort krijgt de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch er een heiligenbeeld bij. Het werk is een voorstelling van Johannes Paulus II, de Poolse paus die 35 jaar geleden eigenhandig het nieuwe altaar van de Sint-Jan met chrisma zalfde.

Opmerkelijk is dat het 120 kg wegende bronzen beeld van Johannes Paulus II ook enkele druppels van het bloed van de in 2005 gestorven pontifex bevat.

Het Brabants Dagblad zocht onlangs de makers van het beeld op: het kunstenaarsechtpaar Bremers in Helvoirt. Tegenover deze krant zeggen ze dat de opdrachtgever anoniem wil blijven.

Lees op BD.nl: Poolse paus mét bloeddruppel terug in Sint-Jan in Den Bosch

Plebaan Vincent Blom, de priester die namens de bisschop verantwoordelijk is voor de pastoraal in de Sint-Jan, zegt in het BD dat hij het was die de bloedresten in Polen is gaan halen. Die bevinden zich nu in de voet van het beeld achter een onbreekbaar glasplaatje.

In mei 1985 bezocht Johannes Paulus de Benelux. Van 11 tot 15 mei was de paus in Nederland. Dit pausbezoek vond plaats tijdens de hevige polarisatie in de Nederlandse kerkprovincie. Het ontvangst van de paus, die impopulair was bij een groot deel van de Nederlandse bevolking, was uiterst kil. Op 11 mei werd de pausmobiel door bijkans lege straten van de Bossche binnenstad gereden. En dat terwijl de Poolse paus overal waar hij kwam grote mensenmassa’s op de been bracht.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: © sintjan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *