‘Christenvervolging altijd deel van een groter verhaal’

Jaarlijks kleuren het Colosseum in Rome en vele andere bekende gebouwen rood, als teken van solidariteit met vervolgde christenen wereldwijd.(beeld © afp / Andreas Solaro)

Christenvervolging is in veel gevallen een teken dat een land ook met andere minderheden slecht omgaat. Die functie van ‘kanarie in de kolenmijn’ benadrukt Open Doors bij de publicatie van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging. Vier deskundigen bestuderen de lijst en delen hun bevindingen met deze krant. Ze spreken juist voor deze brede blik op vervolging hun waardering uit, maar zijn soms ook kritisch.

Dennis Peters (woordvoerder katholieke hulporganisatie Kerk in Nood): ‘De groei van vervolging in landen als India is opvallend’

‘Dat Burkina Faso nieuw binnenkomt op de lijst, springt er enorm uit. Ik zie grote overeenkomsten tussen de ranglijst en ons eigen onderzoek. Ik vind het moedig dat Open Doors cijfers en een rangorde koppelt aan diverse soorten vervolging. Wij doen dat niet. Het is een dilemma: je hebt betrouwbare casussen, maar je bent ook afhankelijk van wat gerapporteerd wordt. Veel weten we ook niet. Bij Noord-Korea denken wij zelf: hoe kun je hard maken dat dit land bovenaan de ranglijst staat? Tegelijk laat Open Doors wel internationaal zien dat er een groot probleem is.

lees het volledige artikel op het ND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *