De ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de paus roept Europa op tot eenheid

De pauselijke buitenlandse vertegenwoordiger, aartsbisschop Paul Richard Gallagher, roept op tot meer inzet voor de eenheid van Europa. Hiervoor moet rekening worden gehouden met een breed scala van aspecten, zoals politiek, ethiek of de economie, zei Gallagher in Straatsburg.

De aartsbisschop benadrukte de noodzaak van objectiviteit in het debat over migratie en vluchtelingen. De uitdagingen konden niet alleen worden aangegaan met contracten of wetten.

Er is eerder een diepgaande mentaliteitsverandering nodig die vooroordelen overwint en problemen benoemt, zegt Gallagher. Anders bestaat het reële gevaar dat migratie uitsluitend gezien wordtz in een juridische context en zal mensenhandel en de uitbuiting van vluchtelingen door criminele bendes bevorderd worden.

De aartsbisschop sprak dinsdag tijdens een bijeenkomst met als thema “Samen bouwen aan Europa: 50 jaar Heilige Stoel in de Raad van Europa”. 
De Raad van Europa werd in 1949 opgericht door tien Europese landen. Het doel was “het gemeenschappelijk Europees erfgoed te behouden” en de vrede, democratie en stabiliteit in Europa na de Tweede Wereldoorlog te herstellen. Er zijn nu 47 leden van de Raad van Europa gevestigd in Straatsburg. Het Vaticaan heeft de status van waarnemer.

(kna / kap / vaticaan nieuws – mg)threads beeld: ansa/vaticanmedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *