Filmmiddag met “The Way” en gastheer Tjeu van den Berk.

De schrijver/regisseur/acteur Emilio Estevez wilde al langere tijd een film maken over de Camino, nadat zijn vader Martin Sheen en zoon Taylor Estevez de route al eens hadden afgelegd. 

The Way gaat over vier mensen, die om geheel verschillenden redenen hebben besloten om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te maken en daarbij elkaar onderweg ontmoeten  In de groepsdynamiek die ontstaat leren de vier hun eigen zwakheden te accepteren en zich open te stellen voor de anderen. Hoofrolspeler Tom ontdekt het verschil tussen “het leven dat we leven en het leven dat we kiezen”. 

Deze middag, die duurt tot 17.00 uur, wordt begeleid door Tjeu van den Berk, bekend auteur, theoloog en filmdeskundige. Hij verzorgt deze middag een inleiding op de film, kijktips en een uitleiding met discussie.

De filmmiddag begint om 14.00 uur. Entree bedraagt 10 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar via een mail naar : berne-anders@abdijvanberne.nl.

Bekijk de trailer: 

De film: The Way 

Martin Sheen laat zich van zijn beste kant zien als de stugge, onbenaderbare Tom die zich langzaam maar zeker openstelt voor de wereld en zijn naasten tijdens de reis. In de groepsdynamiek die ontstaat leren de vier hun eigen zwakheden te accepteren en zich open te stellen voor de anderen. Het is een geloofwaardige club mensen, die volstrekt natuurlijk met elkaar omgaan. Stuk voor stuk krijgen ze de ruimte om hun verhaal te doen en op dat van de anderen te reageren. Estevez weet de karakters met zoveel liefde en humor neer te zetten, dat het volstrekt eerlijk aanvoelt. Uiteindelijk wordt iedereen (ook vooral de kijker) er wijzer van, zonder dat de moraal er al te dik bovenop ligt.

 

De sfeerbeelden van het prachtige Franse en Spaanse landschap, ondersteund door een ijzersterke soundtrack, maken de film een genot om naar te kijken. De film heeft een bijzonder prettige cadans. Hij biedt op zich – in tegenstelling tot de pelgrimage zelf – geen levensveranderende ervaring, maar wel hoop en inspiratie. En zeker dat laatste is heel wat waard!