Franse bisschoppen tegen commercialisering voortplanting

De Franse bisschoppen roepen de parlementsleden op tot transparantie en ethisch gezond verstand

In een gemeenschappelijke verklaring reageert de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF) tegen de geplande goedkeuring door de Franse Senaat van de herziene wetten over bio-ethiek. Volgens hen dreigt de mens daardoor vanuit een liberale visie als een object beschouwd te worden. Zo wordt ook een aanzet gegeven tot de commercialisering van de markt van de voortplanting:

Hoewel de vooruitgang van de biomedische wetenschappen nieuwe therapeutische perspectieven opent, roepen wij de gelovigen op tot onderscheidingsvermogen. We moedigen verontruste burgers aan om hun bezorgdheden en hun mening uit te spreken. Elk mensenkind is geroepen om op te groeien in vrijheid en met respect voor zijn waardigheid, in gemeenschap met anderen. En dat zijn hele leven lang en ongeacht zijn etnische of sociale afkomst, zijn religie of gebrek aan religie of seksuele geaardheid. Wij kunnen niet aanvaarden dat een mens een ander menselijk wezen als object zou behandelen.

De katholieke Kerk heeft altijd haar stem laten horen, telkens als de menselijke waardigheid in het gedrang is. CEF

Vanuit die visie formuleren de Franse bisschoppen enkele ernstige bedenkingen bij de nieuwe wet:  

  • zij stellen zich vragen over het ouderschap bij medisch geassisteerde voortplanting (PMA), dat ook wordt opengesteld voor lesbische koppels en alleenstaande moeders
  • het ouderschap zonder vader of vaderlijke afkomst en moederschap dreigt door een eenvoudige wilsverklaring gelegaliseerd worden
  • de uitbreiding van de pre-implantatiediagnose opent de weg naar de selectie van ongeboren kinderen

Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs waarschuwde eerder al dat de arts door deze wet niet langer een verzorger zal zijn, maar een technicus van het verlangen. De Franse bisschoppen vragen nogmaals met aandrang dat het belang van het kind altijd op de eerste plaats komt. Door deze wet dreigt de markt van de voorplanting door een liberale eugenetica en de wetten van de markt overgenomen te worden. Volgens aartsbisschop Pierre d’Ornellas van Rennes dreigt dat te resulteren in een gigantische, gecommercialiseerde voortplantingsmarkt.

Bron: La Croix/La Liberation

foto: istock.photo

Lees de verklaring van de Franse bisschoppen over de bio-ethiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *