‘Het dorp anno 2020 kan het prima zonder kerk stellen’

bij de foto: Parochianen helpen mee met het uitruimen van de kerk van Afferden, die aan de eredienst werd onttrokken. Foto: Marcel van den Bergh – Hollandse Hoogte

Kerken blijken minder onmisbaar in kleine gemeenschappen dan zij zelf geneigd zijn te denken. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek dat Katholiek Nieuwsblad deed naar de gevolgen van kerksluiting in dorpsgemeenschappen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat het tempo waarmee kerken zullen verdwijnen van het platteland, de komende jaren alleen maar zal toenemen. De regionale verschillen zijn overigens groot; juist in het van oudsher katholieke Noord-Brabant en Limburg gaat de terugloop het hardst.

Kerksluiting veroorzaakt ook kerkverlating

Het levert vaak pijnlijke sluitings- of fusieprocessen op. De betrokken dorpsgemeenschappen blijken echter ook verrassend snel te herstellen van deze pijn. De verschillende sociale functies die de parochies hadden, worden vaak moeiteloos overgenomen door lokale maatschappelijke organisaties.

De bereidheid van mensen om naar een kerk een dorp verderop te gaan, blijkt laag. Kerksluiting is niet alleen een gevolg van kerkverlating, maar veroorzaakt ook nieuwe kerkverlating.

lees het volledige artikel op de site van het Katholieke Nieuwsblad

Lees hier meer over het onderzoek naar kerksluiting.

Het themanummer over het onderzoek lezen? Klik hier.

bron: KN.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *