Karmeliet Falco Thuis overleden


De Nederlandse pater Falco Thuis (87) is vandaag, 4 januari, in Boxmeer overleden. Hij was in de jaren zeventig en tachtig hoofd van de wereldwijde karmelietenorde.

Falco Thuis werd op 5 maart 1932 geboren in het dorp Gaanderen bij Doetinchem. In 1952 trad hij in bij de Orde van de Broeders van de Allerzaligste Maagd Maria van de Berg Karmel. Frater Thuis studeerde theologie in Nijmegen, Rome en aan de Berkely University in Californië (VS). Hij werd tot priester gewijd in 1958.

Pater Thuis was tussen 1963 en 1971 prior van het karmelklooster in Oss. In 1966 werd hij door bisschop Jan Bluyssen van Den Bosch benoemd tot bisschoppelijk vicaris, verantwoordelijk voor liturgische en catechetische zaken.

In 1971 werd hij gekozen tot prior-generaal van de Orde van de Broeders van de Allerzaligste Maagd Maria van de Berg Karmel. Hij werd daarmee de overste van alle geschoeide karmelieten ter wereld. Dat bleef hij tot 1983.

Na het aftreden van mgr. Bluyssen in 1984 als diocesaan bisschop van Den Bosch hoopten veel geestelijken van het bisdom dat pater Thuis hem zou opvolgen. Maar dat gebeurde niet, want de salesiaan Jan ter Schure werd door paus Johannes Paulus II benoemd.

Van 1990 tot 1996 was pater Thuis prior-provinciaal van de Nederlandse provincie van zijn orde.

Hij had tal van nevenfuncties, zoals bestuurslid van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen, bestuurslid van de stichting Mensen in Nood, lid van de raad van toezicht van het Radboud universitair medisch centrum en lid van de raad van toezicht van Cordaid.

Vorig jaar werd pater Thuis in Oss door de burgemeester van deze Noord-Brabantse gemeente gehuldigd voor zijn verdiensten aldaar, toen hij nog in Oss woonde.

foto:© kro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *