Kerkplek in Genkse shoppingcenter

(bij de foto: ‘Wij richten ons tot zoekers’ © Ben White on Unsplash)

Er komt een kerkplek in het shoppingcenter van het Vlaamse Genk, die ook een contact- en infopunt wordt voor praktische vragen, van kerkelijk huwelijk tot doop.

Het dekenaat Genk gaat vanaf de lente actief aan stadspastoraal doen vanuit een winkelpand aan de hoofdgang van Shopping 2, in het midden van de drukke winkelas in Genk.  Bezoekers kunnen er in de toekomst rekenen op een luisterend oor en een warm onthaal. Volgens deken Luc Herbots vinden vele mensen niet langer de weg naar de kerk. Met dit nieuwe initiatief wil de Kerk middenin het leven en dicht bij de mensen aanwezig zijn en haar boodschap naar buiten brengen, zonder opdringerig te zijn. De kerkplek is onder meer geïnspireerd door de oproep Space for Grace, van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB). Bovendien willen wij op vraag van onze bisschop met het dekenaat nieuwe geloofsplekken en – centra tot stand brengen. Wij zijn ook  geïnspireerd door paus Franciscus. Die moedigt de Kerk aan om zelf de stap te zetten naar de periferie, in dit geval de mensen die van de Kerk vervreemd of verwijderd zijn of die zelfs van haar boodschap nauwelijks hebben gehoord. Paus Franciscus roept de Kerk ook op om haar boodschap ten dienste van het geluk van mensen uit te dragen.

‘Wij richten ons tot zoekers’ © Ben White on Unsplash

Wij willen met dit initiatief laagdrempelig kerk zijn voor mensen, waar mensen worden beluisterd en terecht kunnen. Deken Luc Herbots 

Deken Herbots benadrukt dat dit geen eenmansinitiatief is: De idee is om met de dekenale werken, in de A-as – d.w.z. de grote winkelas van Genk waar dagelijks en letterlijk duizenden mensen passeren – een kerkplek te openen.  Wij hopen zo de zinzoekers van onze tijd aan te kunnen spreken. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de Kerk op deze markt veel te veel afwezig is, terwijl zij vanuit het Evangelie juist een heel sterk aanbod heeft voor het geluk van mensen. Vanuit deze plek wil wij in dialoog gaan met mensen die op zoek zijn naar zin en die een antwoord zoeken op hun levensvragen. Ook visueel moet deze plek aantrekkelijk zijn. Met een filmpje of een tekst die tot bezinning aanspoort, die prikkelt of mensen nieuwsgierig maakt hopen wij de aandacht van de voorbijgangers te trekken. De nieuwe kerkplek heeft ook de functie van infopunt. Mensen kunnen er met allerhande praktische vragen over de Kerk, o.m. met betrekking tot doopsel en huwelijk maar evenzeer rouw terecht. De derde functie is die van verkondigings- en verkooppunt, ter ondersteuning van PIC in Hasselt.

Wij zijn een beetje overrompeld door de vele reacties, van onder meer kranten en radio.

Dit is geen eenmansinitiatief, maar een soort synodaal proces waarbij wij ook heel dankbaar zijn voor de sterke inbreng van onze jonge medewerkers. Wij nodigen ook nadrukkelijk alle mensen uit het dekenaat uit om mee te denken. Maar ook goede tips van elders zijn welkom. Wie ideeën of suggesties heeft, kan die via het onlineformulier op onze website en via de Facebookpagina doorsturen.

Iemand heeft ons al de uitstekende suggestie gegeven om dit initiatief tot ‘Zoekpunt’ om te dopen. Deken Luc Herbots

Die benaming ‘Zoekpunt’ is misschien een geschikte naam voor onze kerkplek, omdat wij ons richten tot zoekers, omdat wij mensen willen bereiken die op zoek zijn naar informatie, omdat wij een aanbod willen doen naar mensen die op zoek zijn naar een religieus boek, artikel, voorwerp en omdat wij ook zelf als Kerk nog op zoek zijn naar goede nieuwe wegen om met mensen in dialoog te gaan. Bovendien komt deze kerkplek er vanuit ons geloof in een God die het hart van mensen wil raken.

Lees meer op de nieuwe website van het dekenaat.

bron: kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *