Nieuwe nuntius in Frankrijk: vertrouwen in de kerk terugwinnen

Hij kent Frankrijk uit vroegere tijden: de nieuwe nuntius in Parijs, aartsbisschop Celestino Migliore. In de jaren negentig was hij vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de Raad van Europa in Straatsburg. Hij was ook nuntius in Moskou. Nu krijgt hij een verantwoordelijkheid in Frankrijk, waar de relatie tussen staat en kerk om historische redenen delicaat is. Daar komt de belasting bij dat Migliores voorganger betrokken is bij een juridisch proces omdat twee slachtoffers van vermeende aanranding door aartsbisschop Luigi Venturas hem aangeklaagd hebben. Volgens de aanklacht was de aartsbisschop in meerdere gevallen opdringerig.  Zo zou hij een jaar geleden een jonge man onfatsoenlijk hebben aangeraakt bij de nieuwjaarsreceptie van burgemeester Anne Hidalgo in Parijs. De man klaagde de nuntius aan zowel in Parijs als het Vaticaan.

De opvolger van Ventura, aartsbisschop Migliore, wil vooral het vertrouwen in de Vaticaanse diplomatie in Frankrijk versterken. Tegen Radio Vaticana zegt hij dat er geen eenvoudig recept is om het vertrouwen te herstellen of te versterken. Bescheidenheid, transparantie en empathie zijn vooral nodig ”.

Aartsbisschop Migliore, is geboren in 1952 in Cuneo, een Noord-Italiaanse stad, vlakbij de Franse grens. De Italiaanse diplomaat benadrukt dat hij alles wil doen om de afstanden tussen Rome en Parijs te verkorten. En hij wijst erop dat er al persoonlijke ontmoetingen zijn geweest tussen Emanuel Macron en paus Franciscus. “Dat laat zien dat beide partijen met elkaar praten. Er is geen misverstand over verantwoordelijkheden. Het is duidelijk dat de Franse staat zich niet bemoeit met het werk van de kerk. Het leven van de katholieke kerk wordt gerespecteerd. Dus ik denk dat het een respectvolle dialoog zal zijn. “

Bevorder de relatie met bisschoppen

Een ander thema is de relatie met de Franse bisschoppen. Er was in het recente verleden op dat gebied veel te doen voor de Vaticaanse vertegenwoordiger in Parijs. De aartsbisschop van Lyon, kardinaal Philippe Barbarin, werd vorig jaar in eerste instantie veroordeeld wegens vermeende verhulling van een misbruikzaak. Onder verwijzing naar het vermoeden van onschuld verwierp paus Franciscus het ontslag van Barbarin en liet hem in functie.

“Wat mijn relatie met de bisschoppen in Frankrijk betreft, moet ik eerst zeggen dat de bisschoppenconferentie hier rijk is aan goede leiders,” benadrukte diplomaat Migliore. “Dialoog en respect zullen onze relatie vormgeven, om het welzijn van de kerk in Frankrijk te bevorderen. “

“Maar we zouden eerlijk genoeg moeten zijn om te zien dat er ook christofobie in Europa is”

De grote uitdaging voor de katholieken in Frankrijk is niet alleen de verwerking van gevallen van misbruik. In bijna geen ander Europees land slaat de secularisatie zo toe wat betreft kerken en katholieke instellingen als in Frankrijk. 
Migliore: “Het is niet altijd duidelijk wie of wat erachter zit. Soms is het voor economische doeleinden, dan weer om ideologische redenen. Er zijn mensen die symbolische plaatsen willen verwoesten om haat op te wekken. We spreken vaak van antisemitisme en islamofobie, maar we moeten eerlijk genoeg zijn om te zien dat christofobie ook in Europa bestaat. “

Wat hem erg stoort, is het feit dat er in Europa nauwelijks publiekelijk over wordt gepraat. Hij heeft de indruk dat wanneer dit soort zaken publiekelijk worden aangeklaagd, de media er aan voorbij gaan en dit niet serieus nemen.

(Vaticaans nieuws – mg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *