Paus benoemt vrouw op hoge post

Paus Franciscus heeft dr. Francesca Di Giovanni benoemd tot ondersecretaris van de sectie Relaties met de Andere Staten van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Zij wordt er verantwoordelijk voor de multilaterale sector van het secretariaat.

Francesca Di Giovanni werd geboren in Palermo in 1953. Ze is licentiaat rechten en is al 27 jaar in dienst van het staatssecretariaat. Na het voltooien van haar stage als notaris werkte ze op de juridisch-administratieve dienst van het International Centre of the Work of Mary van Focolare. Op 15 september 1993 startte zij als ambtenaar in de afdeling Relaties met de Andere Staten van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Zij werkte er in de multilaterale sector, met name rond de migranten- en vluchtelingenproblematiek, het internationale humanitaire recht, de communicatie, het internationale privaatrecht, de status van vrouwen,  intellectuele eigendom en toerisme.

Met de benoeming van dr. Di Giovanni telt de buitenlandse sectie van het staatssecretariaat nu twee ondersecretarissen: dr. Di Giovanni zal er nauw samenwerken met mgr. Mirosław Wachowski, die vooral actief is op het terrein van de bilaterale diplomatie.

Verrassing

In een interview met VaticanNews en L’Osservatore Romano zegt Francesca Di Giovanni verrast te zijn met haar benoeming tot ondersecretaris. Ja absoluut! Al enkele jaren zijn we aan het nadenken over de behoefte aan een ondersecretaris voor de multilaterale sector.  Dat is een delicate en veeleisende sector die nood heeft aan speciale aandacht omdat hij zijn eigen procedures heeft en in sommige opzichten toch wel anders dan die van de bilaterale sfeer. Maar zelf had ik, eerlijk, nooit gedacht dat de paus die rol aan mij zou hebben toevertrouwd. Het is een nieuwe rol en ik zal proberen mijn best te doen om het vertrouwen van de paus waar te maken. En ik hoop het niet alleen te moeten doen: ik zou willen blijven rekenen op de harmonieuze samenwerking die onze werkgroep tot nu toe altijd heeft gekenmerkt.

Internationaal algemeen belang

Op vraag wat die multilaterale sector inhoudt, antwoordt de nieuwe ondersecretaris: Eenvoudig gezegd gaat het over de relaties tussen intergouvernementele organisaties op internationaal niveau.  En het omvat het netwerk van multilaterale verdragen die belangrijk zijn omdat ze de politieke wil van staten belichamen met betrekking tot de verschillende kwesties van internationaal algemeen belang: zoals ontwikkeling, milieu, de bescherming van slachtoffers van conflicten, de situatie van vrouwen enz.

Eerste vrouw

Ik zal doorgaan met wat ik tot nu toe op de afdeling Relaties met Andere Staten heb opgevolgd, hoewel ik in mijn nieuwe rol vooral verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van de werkzaamheden op dit gebied, zegt dr. Di Giovanni nog. Ik ben inderdaad de eerste vrouw in een leidinggevende positie op het staatssecretariaat. Paus Franciscus heeft hier een beslissing zonder voorgaande genomen die, afgezien van mijzelf, een indicatie is van aandacht voor vrouwen. Maar de verantwoordelijkheid hangt samen met het werk en niet met het feit dat je een vrouw bent.

Bron: VaticanNews

beeld: © Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *