Studiedag over Pius XII-archieven

Voorafgaande aan de opening van het Vaticaanse ‘oorlogsarchief’ organiseert de pauselijke stadstaat een speciale studiedag voor historici op 21 februari a.s.

De bijeenkomst onder leiding van kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin vindt plaats in het Pontificaal Patristisch Instituut Augustinianum, vlakbij Vaticaanstad. Directeurs en medewerkers van diverse afdelingen van het Vaticaans Apostolisch Archief geven een presentatie over hoe ze zich op de opening op 2 maart hebben voorbereid.

Paus Franciscus besloot vorig jaar het archief van het pontificaat van Pius XII (1939-1958) op 2 maart 2020 te zullen openen.

Historici verwachten dat de archieven nieuwe inzichten geven in de rol van de paus en de Heilige Stoel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Interessant is ook de houding van het Vaticaan in de naoorlogse periode, ten aanzien van de vorming van de NAVO en het Warschaupact, en van de dekolonisatie.

De Duitse jezuïet Peter Gumpel, de historisch deskundige in het zaligverklaringsproces van Pius XII, verwacht dat er weinig nieuwe informatie over de persoon van de ‘oorlogspaus’ zal worden ontdekt.

“De documenten die worden vrijgegeven, zullen zeker veel nieuws en interessants aan het licht brengen, maar ik verwacht niet dat ze nog meer nieuw materiaal over Pius XII opleveren”, aldus de 96-jarige pater Gumpel

Het te openen archief bestaat in werkelijkheid uit secties van aparte archieven: het Apostolisch Archief, voorheen bekend als het Geheim Archief, en de archieven van het Staatssecretariaat, de Congregatie voor de Geloofsleer, de Congregatie voor de Evangelische Volkeren, de Congregatie voor de Oosterse Kerken en de Kerkfabriek van de Sint-Pietersbasiliek.

bron: kro-ncrv

beeld: ©lastampa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *