Venezuela in verval

foto: © el comercio

Vanuit zijn paleis in Caracas straalt president Nicolás Maduro kracht uit en zijn greep op macht lijkt veilig. Bewoners van de stad hebben regelmatig elektriciteit en benzine. Winkels barsten van geïmporteerde goederen.

Maar buiten de stad blijkt dat een facade. Om de kwaliteit van leven van zijn belangrijkste geldschieters, de politieke en militaire elites van het land, te behouden , heeft zijn bewind de slinkende middelen van het land in de hoofdstad geconcentreerd en grote delen van Venezuela aan hun lot over gelaten.

“Venezuela is als staat, als land ingestort”, zegt Dimitris Pantoulas, een politiek analist in Caracas. “De weinige beschikbare middelen worden in de hoofdstad geïnvesteerd om de zetel van de macht te beschermen en een ministaat te creëren te midden van de ineenstorting.”

In een groot deel van het land zijn basisfuncties van de overheid zoals politie , wegenonderhoud, gezondheidszorg en openbare nutsbedrijven verdwenen.

Het enige overgebleven bewijs van de staat in het vikssersdorp Parmana, aan de oevers van de rivier de Orinoco, zijn de drie leraren die op de school blijven, waar voedsel, boeken en zelfs een krijtje voor het bord ontbreken.

De pastoor was de eerste die Parmana verliet. Naarmate de economische crisis zich uitbreidde, verlieten de maatschappelijk werkers, de politie, de gemeenschapsarts en verschillende leraren.

Overweldigd door misdaad, zeggen de inwoners van het dorp, wendden ze zich tot Colombiaanse guerrilla’s voor bescherming.

“We worden vergeten”, zei Herminia Martínez, 83, terwijl ze zich met een machete in de tropische hitte bukte om een ​​begroeid bonenveld te verzorgen. “Er is geen regering hier.”

Een jaar geleden leek het er even op dat de critici van Mr. Maduro de kans zouden krijgen hem te verdrijven. Een oppositieleider, Juan Guaidó, tot nu toe de grootste uitdaging voor Maduro, eiste het presidentschap op en won snel steun van de Verenigde Staten en bijna 60 andere landen.

Nu hebben de tegenstanders van Mr. Maduro momentum verloren . De regering-Trump blijft Guaidó steunen: de Verenigde Staten hebben nieuwe sancties afgekondigd tegen bondgenoten die hem probeerden te verhinderen om de leiding van de nationale vergadering van het land op zich te nemen. Ondanks deze druk lijkt de ambtstermijn van Maduro veilig, mede door zijn aanpak van de situatie in Caracas.

Maar de economie, die kampt met slecht beheer, verminderde olie- en goudexport en verlammende sancties door de Verenigde Staten, gaat nu haar zevende jaar van verwoestende krimp in .

Deze langdurige depressie, samen met de inkrimping van de staat, heeft ertoe geleid dat een groot deel van de infrastructuur van het land verwaarloosd is.

Het leidt tot het uiteenvallen van Venezuela in lokale economieën met alleen in naam een band met Caracas. Door de uit de hand gelopen inflatie is de munteenheid, de bolívar praktisch waardeloos geworden. Dollars, euro’s, goud en de valuta’s van drie buurlanden circuleren nu in verschillende delen van Venezuela. Ruilhandel is overal. “Elke plaats overleeft op zijn eigen manier, zo goed als het kan,” zei Armando Chacín, hoofd van de boerenfederatie van Venezuela. “Het zijn compleet geïsoleerde economieën.”

Buiten Caracas zijn de burgers van wat ooit de rijkste natie van Latijns-Amerika was, gedegradeerd tot het overleven in bijna pre-industriële omstandigheden .

Ongeveer de helft van de inwoners van de zeven grote steden van Venezuela wordt dagelijks blootgesteld aan stroomuitval en driekwart kan rondkomen zonder een betrouwbare watervoorziening, volgens een onderzoek van september door de Venezolaanse Public Services Observatory, een non-profitorganisatie.

Na tientallen jaren van overvloedige olie-uitgaven heeft de regering van Venezuela geen geld meer. Het bruto binnenlands product van het land is met 73 procent gekrompen sinds Maduro in 2013 aantrad – een van de grootste achteruitgang in de moderne wereldwijde geschiedenis, volgens schattingen van het door de oppositie gecontroleerde congres, gebaseerd op officiële statistieken en gegevens van het Internationaal Monetair Fonds.

Regio’s dicht bij de grenzen van Venezuela hebben hun toevlucht genomen tot smokkel en grensoverschrijdende handel om te overleven. ….

Lokale militaire commandanten en een paar sterke leden van de regerende partij met banden met Maduro hebben de politieke controle over verre gebieden overgenomen. Terwijl de nationale wetshandhaving afnam, namen onregelmatige gewapende groepen hun plaats in, waaronder Colombiaanse marxistische guerrilla’s, voormalige rechtse paramilitairen, criminele bendes, pro-Maduro milities en inheemse zelfverdedigingsgroepen.

Overal in het Venezolaanse binnenland, hebben deze groepen vaak de leiding genomen over het afdwingen van zakelijke contracten, het bestraffen van gemeenschappelijke misdaden en zelfs het regelen van echtscheidingen, volgens tientallen getuigenissen van inwoners verzameld over maanden van rapportage in drie regio’s.

lees het volledige artikel in The New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *