Vredesakkoord voor Zuid-Soedan

Paus Franciscus nodigde de belangrijkste Zuid-Soedanese leiders vorig jaar uit voor een bezinningsdag in Rome © Vatican Media

Delegaties van de Zuid-Soedanese regering en de belangrijkste oppositiepartij hebben op zondag 12 januari een vredesakkoord ondertekend in het hoofdkwartier van de Sant’Egidiusgemeenschapin Rome. De organisatie had beide delegaties voor gesprekken naar Rome uitgenodigd. Dankzij de overeenkomst met de  Alliance of Opposition Movements of South Sudan (Ssoma) wordt vanaf vandaag, woensdag 15 januari, een staakt-het-vuren van kracht tussen beide partijen.

Het vredesakkoord maakt meteen de weg vrij voor het gemeenschappelijke bezoek van paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby. De ondertekenaars vermelden in hun Akkoord van Rome nadrukkelijk dat zij gemotiveerd zijn door de niet-aflatende spirituele en morele oproep voor vrede, verzoening en broederschap door paus Franciscus, aartsbisschop Welby van Canterbury en andere kerkleiders
Volgens het hoofd van de Zuid-Soedanese regeringsdelegatie, Barnaba Marial Benjamin, worden voor het eerst de grondoorzaken van het burgerconflict in Zuid-Soedan aangepakt, mee ook dankzij de positieve en vrije omgeving die de Sint-Egidiusgemeenschap heeft geboden. Daardoor konden de betrokkenen zonder druk of vooroordelen een reeks fundamentele kwesties aanpakken. Het staakt-het-vuren is nodig om het vertrouwen en de hoop in ons volk herop te bouwen. We volgden de uitnodiging van paus Franciscus om de verschillen opzij te zetten en te zoeken naar wat verenigt, de methode die ook de gemeenschap van Sant’Egidio inspireerde.

Volgens Pa’gan Amum Okiech, woordvoerder van Ssoma, gaat de eer voor de overeenkomst naar paus Franciscus. Dit gebaar van het kussen van de voeten ter gelegenheid van ons bezoek aan het Vaticaan (afgelopen april) inspireerde ons en zijn oproep tot voorspoed en broederschap voor het nieuwe jaar is een droom die uitkomt. En hij voegde eraan toe: Het is tijd is om de vijandelijkheden te beëindigen en van onze fouten te leren. Dit proces zou iedereen moeten omvatten.

Vermoed wordt dat de datum van het bezoek van paus Franciscus en aartsbisschop Justin Welby aan Zuid-Soedan op het einde van februari door het Vaticaan wordt bekendgemaakt.

Bron: I.Media/Vaticannews.va/Sant’Egidio

foto: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *