Hildegard von Bingen: Mystica, musicus en medicus

Cursus Academie voor Geesteswetenschappen vanaf dinsdag vanaf 10 maart 2020

Vier bijzondere avonden over een bijzondere vrouw: vanuit verschillende invalshoeken belichten enkele gepassioneerde docenten en sprekers het leven en werk van Hildegard van Bingen, Middeleeuwse non en mystica.

Hildegard van Bingen (1098 – 1179) was een Duitse benedictijnes. Zij was zieneres, profetes, componiste, raadsvrouw van velen, stichteres van een klooster en reisde rond om te spreken. Ze schreef boeken op het gebied van theologie, filosofie, mystiek, ethiek en muziek. Ook studeerde zij plantkunde waaronder de kennis van kruiden en specerijen.
In deze cursus komen verschillende aspecten van deze veelzijdige vrouw aan bod: haar leven en haar visioenen, haar liederen en haar geneeskunst. We zullen samen een muziekstuk van haar zingen en meer leren over recepten voor ‘voedsel dat de geest tot rust brengt’.

10 maart Hildegard van Bingen leven en werk – Kitty Bouwman

17 maart De visioenen van Hildegard van Bingen – Kitty Bouwman

24 maart De muziek van Hildegard van Bingen – Hanna Rijken

31 maartHildegards voeding- en kruidenleer – Claudia Dunselman

Over de sprekers:

Dr. Kitty Bouwman is geestelijke begeleider en docente spiritualiteitsstudies. Ze promoveerde op een onderzoek naar het goddelijke moederschap en het geestelijke moederschap bij Augustinus en is bezig met een Postdoctoraal onderzoeker bezig met een vervolgonderzoek naar dezelfde thematiek bij Hildegard van Bingen. Ze is hoofdredacteur van Herademing, tijdschrift voor mystiek en spiritualiteit.

Dr. Hanna Rijken is theoloog en musicus. Daarnaast studeerde ze koordirectie en dwarsfluit aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze promoveerde op een onderzoek naar Choral evensong ‘My soul Doth Mangnify’ (2017), en werkt als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek. Zij is tevens docent aan het Rotterdams Conservatorium en oprichter en artistiek leider van een projectkoor bestaande uit ‘vocale theologen’.

Claudia Dunselman werkt sinds vele jaren als banketbakker bij Lanskroon in Amsterdam. Daarnaast maakt ze haar droom waar in het project Bron voor Rust & Geluk in Portugal. Zij ervaart het als een opdracht om de kruidenleer van Hildegard te delen met anderen en geeft hierover lezingen.

Praktische gegevens

Data: Dinsdagen 10, 17, 24 en 31 maart.
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur.
Kosten: € 195,- (€ 165,- voor Academiestudenten en Alumni).

Locatie

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Notebomenlaan 400
3582 CN Utrecht

Aanmelding via www.AcademieGeesteswetenschappen.nl
Op deze site vindt u ook nadere informatie over de inhoud van de cursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *