Jubeljaar voor de martelaars van El Salvador

Oscar Romero, aartsbisschop van San Salvador, in 1980 vermoord voor zijn getuigenis van het evangelie bij armen en onderdrukten.

De bisschoppen van El Salvador hebben een pastorale brief geschreven naar aanleiding van het Jubeljaar voor de Martelaren van El Salvador, dat georganiseerd wordt ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de moord op aartsbisschop Oscar Romero. Het hoogtepunt van de vieringen situeert zich in de maand maart, rond 24 maart, de dag waarop Romero destijds door een rechts doodseskader werd vermoord. Op 1 en 2 augustus komt er bovendien een grote nationale bedevaart naar Ciudad Barrios, de geboorteplaats van de in 2018 heilig verklaarde Romero.

In hun brief herinneren de bisschoppen eraan dat de martelaren hun leven hebben gegeven voor hun geloof en op die manier vandaag een bron van inspiratie en tochtgenoot blijven. Ze schrijven dat de verjaardag een goede gelegenheid is om een wet van nationale verzoening goed te keuren. Die wet moet de slachtoffers van de militaire junta recht doen en een aanzet geven om voor hen een compensatieregeling uit te werken. De nationale politici worden ertoe aangezet om de pensioenregeling bij te stellen en een wet goed te keuren tegen de privatisering, die het recht op water voor elke burger expliciet erkent.

Bron: Fides

beeld:© ku leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *