Laatste kans van kardinaal Pell op vrijspraak


Het Hooggerechtshof van Australië heeft een datum vastgesteld voor
het laatste hoger beroep van kardinaal George Pell, die in 2018 werd veroordeeld op vijf beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Op 11 en 12 maart zullen de opperrechters in Canberra het pleidooi voor vrijspraak aanhoren.

Pell verloor een eerste beroep bij het gerechtshof van de staat Victoria in augustus 2019. Van de advocaat van Pell wordt verwacht dat hij voor het Hooggerechtshof zal betogen dat zijn veroordeling ongedaan gemaakt had moeten worden omdat deze was gebaseerd op een niet door harde bewijzen bevestigd getuigenis van slechts één aanklager.

Die klager zei dat hij en een andere koorknaap na een zondagsmis in 1996 seksueel waren misbruikt door Pell, toen die pas aartsbisschop van Melbourne was. Volgens het vermeende slachtoffer had Pell zijn geslachtsdeel aan de jongens opgedrongen en hen gedwongen om seksuele handelingen met hem te verrichten. Dat zou gebeurd zijn bijna onmiddellijk na de mis in de sacristie van St. Patrick’s Cathedral, terwijl de aartsbisschop nog volledig bekleed was met liturgische gewaden.

Een ander vermeend slachtoffer kan niet getuigen omdat hij in 2014 overleed. In 2001 had die tegenover zijn moeder ontkend dat er sprake was van misbruik terwijl hij lid was van het koor.

De kardinaal werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, waarvan hij ten minste drie jaar en acht maanden moet uitzitten voordat hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating.

De 78-jarige Pell blijft volhardend vasthouden aan zijn onschuld. Zijn advocaat heeft steeds gezegd dat de daden waarvan zijn cliënt wordt beschuldigd onder de gegeven omstandigheden “eenvoudigweg onmogelijk” waren.

Verwacht wordt dat als de kardinaal door de opperrechters niet zal worden vrijgesproken, de Congregatie voor de Geloofsleer een kerkrechtelijke vervolging zal opstarten. Als hij ook door Rome zal worden veroordeeld, zal Pell vrijwel zeker uit het kardinalencollege worden verwijderd en worden gelaïciseerd.

De kardinaal wordt zit thans vast in een detentiecentrum in Barwon, een maximaal beveiligde gevangenis ten zuidwesten van Melbourne, waar enkele beruchte misdadigers zitten.

bron: kro-ncrv/katholiek
beeld: © krlo – christian van der heijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *