Marx informeert Franciscus over de Synodale Weg

Kardinaal Reinhard Marx liet er geen gras over groeien. Vandaag al was hij in het Vaticaan om paus Franciscus bij te praten over de eerste overlegronde van de Synodale Weg, die in Frankfurt plaats vond van afgelopen donderdag tot en met vrijdag. Marx, die voorzitter is van de Duitse Bisschoppenconferentie kondigde in het weekend aan dat hij de paus ging informeren.

Zoals gewoonlijk deed het Vaticaan geen uitspraken over de onderwerpen van het gesprek. De eerste Assemblee van de Synodale Weg was het begin van het hervormingsproject dat de Duitse bisschoppen en leken inzetten als reactie op o.m. de misbruikschandalen in de katholieke kerk in Duitsland.

In juni vorig jaar heeft Franciscus een brief aan de kerk in Duitsland geschreven . Daarin werd duidelijk dat hij het project volgde met een mengeling van bezorgdheid en aanmoediging. De prefect van de Vaticaanse congregatie van bisschoppen, kardinaal Marc Ouellet, had kritiek geuit op een eerste versie van het statuut voor de Synodale Weg; Kardinaal Marx wist blijkbaar deze kritiek weg te nemen voordat het hervormingstraject formeel startte op de eerste zondag van de Advent 2019.
Het gehele dialoogproces duurt minstens twee jaar. De twee volgende plenaire sessies vinden plaats 3-5 september 2020 en 4-6 februari 2021.

De aartsbisschop van München is ook hoofd van de Vaticaanse Economische Raad. Hij is ook lid van de kardinale raad van de paus (K6), die in de tweede helft van februari weer bijeenkomt.

bron: Vaticaans nieuws – sk

beeld: ©vaticanmedia
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *